Jedrska energija

Zanimanje za JEK2 tudi na Hrvaškem

Zanimanje za drugi blok jedrske elektrarne v Krškem sega tudi čez državne meje, saj so interes za sodelovanje izrazili tako domači kot tuji akterji. Med njimi je tudi Hrvaška energetska družba HEP, kjer že razmišljajo o sodelovanju pri gradnji.

Zanimanje za JEK2 tudi na Hrvaškem

Kot poroča STA, Hrvaška energetska družba Hrvatska elektroprivreda (HEP), solastnica Nuklearne elektrarne Krško, razmišlja o sodelovanju pri gradnji nove nuklearke v Krškem (JEK 2), kar je v ponedeljek po poročanju Poslovnega dnevnika razkril predsednik uprave HEP Vice Orlušić. Pogovore med Slovenijo in Hrvaško naj bi potrdil tudi član uprave Neka Saša Medaković.

Iz družbe GEN energija medtem sporočajo, da je včeraj potekal sestanek med poslovodstvom NEK ter slovenskim in hrvaškim lastnikom NEK – poslovodstvi družb GEN energija in HEP. Na sestanku so obravnavali tekoče zadeve v povezavi z Nuklearno elektrarno Krško in strategijo upravljanja skupne naložbe v NEK. Tema tokratnega sestanka ni bila soinvestitorstvo v projektu JEK2 s strani hrvaške družbe HEP.

V GEN energiji sicer dodajajo, da zaznavajo interes tujih in domačih akterjev, ob Hrvaški oziroma državnem energetskem podjetju HEP npr. tudi predstavnike italijanskega ter slovenskega gospodarstva. Ti razgovori so zgolj informativne narave. Izbor morebitnega soinvestitorja tudi ni izključno v mandatu družbe GEN, zato je razprava o tem trenutno še preuranjena, še opozarjajo.

Kljub temu so v družbi GEN energija naklonjeni ideji o soinvestitorstvu na projektu JEK2. Dodajajo, da so se iz sodelovanja v NEK veliko naučili in na podlagi teh izkušenj bodo lahko pripravili ustrezne pogoje za morebitno soinvestitorstvo pri projektu JEK2.

Katarina Prelesnik
O avtorju