Energetika

Zaradi del v TE-TOL motena oskrba s toplotno energijo

Trenutna faza gradnje nove plinsko-parne enote zaradi večjih del terja zaustavitev glavnega pogonskega objekta, zaradi česar bo konec junija motena dobava. 
Zaradi del v TE-TOL motena oskrba s toplotno energijo
Kot so sporočili iz Energetike Ljubljana, bo zaradi del na postavitvi nove plinsko-parne enote v TE-TOL v času od 28. junija do 1. julija na širšem območju Most prekinjena oskrba s toplotno energijo. Tako v navedenem obdobju ne bo dobave toplote po vročevodnem omrežju na celotnem območju Letališke ceste, Leskovškove ulice ter na celotnem območju Fužin. V Energetiki Ljubljana ob tem izpostavljajo, da se zavedajo, da je vsaka daljša prekinitev oskrbe s toploto za odjemalce zelo moteča in vse, ki v navedenem času zaradi nujnih gradbenih del ne bodo mogli uporabljati sanitarne tople vode, prosijo za razumevanje. Območja, kjer bo motena oskrba s toplotno energijo do toplotnih postaj, so sicer objavljena na spletni strani Energetike Ljubljana, Za informacije o območjih prekinitve oskrbe in o poteku vzdrževalnih del pa so odjemalcem na voljo tudi dežurna služba (dispečerski center): T: 01 5889 537,

E: dispecer@energetika.si  in klicni center: T: 080 2882 (vsak delovni dan od 8. do 15. ure).

Spomnimo. Izgradnja plinsko-parne enote PPE-TOL bo nadomestila dva od treh obstoječih premogovnih blokov in tako omogočila 70-odstotno zmanjšanje uporabe premoga v enoti TE-TOL, s tem pa bo primarni energent za proizvodnjo toplotne in električne energije postal zemeljski plin. Gre za največjo energetsko-okoljsko naložbo v Ljubljani, je pa to tudi pomemben korak za državo, saj se bodo z nadomeščanjem premoga z zemeljskim plinom zmanjšale emisije prahu, žveplovega dioksida, dušikovih oksidov in ogljikovega dioksida. Gradnja novega plinskega bloka se je začela lani, prvi zagon turbin je načrtovan konec tega leta, zaključek projekta pa poleti 2022. Za kako velik projekt gre, pa najbolje povesta podatka, da so v projekt vključeni izvajalci iz kar 25 držav ter, da je vrednost celotne investicije ocenjena na 132,6 milijona evrov.
Brane Janjič
O avtorju