Jedrska energija

ZDA širijo proizvodnjo jedrske energije

Jedrska elektrarna Vogtle v ameriški zvezni državi Georgia je bogatejša za dve novi, 1000 MW reaktorski enoti generacije III+, Westinghousovi  AP1000. Enota 3 je s komercialnim obratovanjem začela včeraj, enoto 4 pa pripravljajo na prvo polnjenje z gorivom, komercialno obratovanje pa pričakujejo v zadnjem četrtletju letošnjega leta ali v začetku prihodnjega.

ZDA širijo proizvodnjo jedrske energije

Enoti AP1000 sta tlačnovodna reaktorja generacije III+ s popolnoma pasivnimi varnostnimi sistemi, modularno zasnovo konstrukcije in imata najmanjšo površino na MWe na trgu. Iz družbe Westinghouse sporočajo, da sta reaktorja v Vogtlu, ki ga upravlja Southern Nuclear Company, prva nova jedrska projekta v ZDA po več kot 30 letih, do konca desetletja pa naj bi po vsem svetu obratovalo 12 tovrstnih reaktorjev.

Tehnologijo novih reaktorjev sicer že uporabljajo na Kitajskem, kjer so do zdaj postavili štiri enote AP1000, šest dodatnih reaktorjev pa je v gradnji. Ta reaktor so za svoj jedrski program izbrali tudi na Poljskem, za umestitev devetih enot AP1000 so se trdno zavezali v Ukrajini, eno enoto načrtujejo tudi v Bolgariji. Kot dodajajo v družbi Westinghouse, tehnologijo preučujejo tudi na številnih drugih lokacijah v srednji in vzhodni Evropi, Združenem kraljestvu, Indiji in Združenih državah Amerike.

V ZDA sicer po podatkih Mednarodne organizacije za jedrsko energijo IAEA trenutno obratuje 93 jedrskih reaktorjev, 41 so jih ugasnili, eden (Vogtle 4) pa je še v gradnji. Jedrska energija v energetsko mešanico ZDA prispeva 18,2 odstotka vse proizvedene energije.

Katarina Prelesnik
O avtorju