Energetika

ZENS pred vrati MOL z novo idejo ogrevanja

Združenje za energetsko neodvisnost Slovenije skuša Mestno občino Ljubljana navdušiti z idejo o ogrevanju objektov na Kodeljevem.
ZENS pred vrati MOL z novo idejo ogrevanja

Kaj bi obsegal ta projekt, je na kratko predstavil Božo Dukić, tajnik Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije (ZENS).  

Po tej ideji bi na zapornici na Grubarjevem kanalu zajeli vodo, jo spustili po cevovodu, ki bi ga zgradili do športnega parka Kodeljevo, tam pa bi bila nameščena ustrezna strojnica s toplotnimi črpalkami. S to toplotno energijo bi oskrbovali bazenski kompleks Kodeljevo, športno dvorano Kodeljevo, dana pa bi bila tudi možnost talnega ogrevanja nogometnega igrišča na Kodeljevem. Podobno koriščenje energije iz mestne reke izvaja tudi mesto Zurich v Švici.  

Projekt bi prinesel prihranek vsem udeležencem  

»Z izvedbo takšnega projekta bi lahko znižali obratovalne stroške podjetju  Šport Ljubljana in občanom Ljubljane cenovno približali uporabo športnih objektov na Kodeljevem, posledično pa bi zmanjšali emisije CO2 in tudi emisije prašnih delcev. Za tak projekt verjetno ne bi bilo težko pridobiti zasebnega partnerja, ker je zadeva transparentna in bi prinesla tudi ustrezen prihodek oz. prihranek vsem udeležencem,« je prepričan Dukić.  

ZENS od Mestne občine Ljubljana pričakuje pozitiven odziv na njihovo pobudo; konec koncev je Ljubljana nositeljica naziva Zelena prestolnica Evrope 2016. Ta naziv, kot je pojasnjeno v obrazložitvi za podelitev, vsako leto prejme mesto z visokimi okoljskimi standardi in z zavezo k ambicioznim ciljem za nadaljnje okoljske izboljšave in trajnostni razvoj.  

ZENS predlaga tudi spremembo mestnega odloka  

Istočasno je ZENS v kontaktu z Mestno občino Ljubljana še predlagal, da bi se na eni od prihodnjih sej v mestni odlok vnesla sprememba, po kateri plin ni primarni energetski vir. S to spremembo naj bi občanom MOL omogočili, da lahko kandidirajo za nepovratna sredstva EKO sklada.  

Sicer pa je ZENS na Mestno občino Ljubljana že prej naslovil tudi pobudo za ogrevanje Osnovne šole Prule z energijo Ljubljanice, in sicer na tak način kot se ogreva in hladi obnovljeni dvorec Lanthieri v Vipavi (na sliki). Vendar ideja, ki jo podprl ARSO, na MOL-u ni bila sprejeta, češ da ni izvedljiva, je povedal Dukić. Zato jim je posredoval kopije dokumentacije, iz katere je po njegovih besedah jasno, da je zadeva izvedljiva. (mj)

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.