Hidro energija

Znižanje gladine pretočne akumulacije HE Brežice

Od ponedeljka, 3. oktobra do predvidoma ponedeljka, 17. oktobra bo gladina pretočne akumulacije HE Brežice zaradi aktivnosti, ki se izvajajo v okviru rednega remonta NEK, znižana za 1,5 m.

Znižanje gladine pretočne akumulacije HE Brežice

Družba HESS obvešča, da bo od ponedeljka, 3. 10.  do predvidoma ponedeljka, 17. 10. gladina pretočne akumulacije HE Brežice zaradi aktivnosti, ki se izvajajo v okviru rednega remonta NEK, znižana za 1,5 m. Posledično bo v tem obdobju znižan tudi pretok vode skozi prehod za ribje organizme HE Brežice. V sodelovanju z Ribiško družino Brežice bodo predhodno izvedli izlov rib ter poskrbeli za njihovo varno premestitev v strugo reke Save.

HE Brežice je peta hidroelektrarna v verigi šestih HE na spodnji Savi z nazivno močjo 47,4 MW. Je pretočno akumulacijskega tipa z nameščenimi tremi vertikalnimi agregati z nazivnim pretokom 500 m3/s, s petimi pretočnimi polji in povprečno letno proizvodnjo 161 GWh.  V slovenski elektroenergetski sistem prispeva dober odstotek trenutne letne proizvodnje električne energije v Sloveniji, nudi pa tudi možnost izvajanja sistemskih storitev. Elektrarna je trenutno lokalno upravljana s strani dežurnega operaterja.

Mare Bačnar
O avtorju