Novice

Na IJS zaživel projekt Emilie Infrasun

Datum: 28. 10. 2014 Besedilo: Miro Jakomin

Premier dr. Miro Cerar je včeraj na Institutu Jožef Stefan uradno odprl sončni pilotni objekt, imenovan Emilie Infrasun.   

Na IJS zaživel projekt Emilie Infrasun

Institut Jožef Stefan je v okviru mednarodnega projekta Emilie na eni od svojih stavb na Jamovi ulici v Ljubljani zgradil pilotni objekt Infrasun.

Projekt temelji na integraciji najsodobnejših sončnih termalnih tehnologij v enovit sistem ogrevanja in hlajenja prostorov z energijo sonca. Za izboljšanje splošne energetske učinkovitosti je prigrajen še sistem rekuperacije toplote.  

Predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar se je ob tej priložnosti srečal z vodstvom Inštituta Jožef Stefan in predsednikom Znanstvenega sveta IJS prof. dr. Draganom Mihailovićem, se seznanil z delovanjem IJS in njegovim pomenom za Slovenijo ter nagovoril sodelavce ugledne ustanove. Na otvoritveni slovesnosti je poudaril pomen znanosti in učinkovite raziskovalno-znanstvene dejavnosti ter se zavzel, da se znanost in gospodarstvo še tesneje povežeta na poti k trajnostnemu razvoju. Posebej je izpostavil pomembno vlogo, ki jo na tej poti ima mednarodni projekt Emilie Infrasun.

Direktor IJS prof. dr. Jadran Lenarčič je na srečanju opozoril, da so za državo potrebna večja vlaganja v znanost, boljšo tehnologijo in višjo kakovost. Hkrati je izrazil tudi željo in pričakovanje po trenutku, ko bomo v Sloveniji postavili znanost in razvoj na najvišjo raven.     

Doc. dr. Gašper Tavčar je predstavil sodelovanje Inštituta Jožef Stefan v mednarodnem projektu Emilie Infrasun. Pilotni sistem je bil grajen v prvem polletju 2014 in poskusno zagnan sredi julija 2014, ko so stekle tudi  meritve, ki omogočajo izvajanje podrobnih analiz  procesnih in energetskih indikatorjev ter optimizacijo sistema. Gradnja pilotnega sistema je bila večidel financirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj, ki ga skozi transnacionalni program MED izvaja Evropska unija za podporo politiki regionalnega razvoja v 13 evropskih državah sredozemske regije.   

Preizkusni laboratorij za sodobne energetske tehnologije   

V pilotni objekt Emilie Infrasun je vgrajenih več obetavnih tehnologij in inovativnih proizvodov, med drugim tudi sončni kolektorji, ki so že vključeni v program enega od vodilnih  evropskih  proizvajalcev ogrevalne tehnike (Viessmann), pri njihovem razvoju in izdelavi pa sodeluje tudi slovensko podjetje (Talum), je pojasnil mag. Jure Čižman. S tehnološko opremo, ki je vgrajena v pilotni objekt ter z vzpostavitvijo partnerskih povezav z dobavitelji in izvajalci, je IJS pridobil objekt, ki deluje kot preizkusni laboratorij za preizkušanje in analizo sodobnih energetskih tehnologij in rešitev. Hkrati objekt nudi možnost prikaza najnovejših tehnologij s področja obnovljivih virov in energetske učinkovitosti ter izvajanje izobraževanj. Le-ta bodo v prvi vrsti namenjena malim in srednje velikim podjetjem ter upravnim organom, ki skrbijo za spodbujanje energetske učinkovitosti in rabe obnovljivih virov energije.  

Kot je bilo med drugim še poudarjeno na otvoritveni slovesnosti, se z novim pilotnim sistemom vzpostavlja konkretna in močna vez med gospodarstvom in znanostjo, in to ne le na območju Slovenije, pač pa tudi v širšem evropskem prostoru. (mj)    

Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 2, skupna ocena: 3)
PRIKAŽI:
Leto:
januar 2020 (37)
februar 2020 (47)
marec 2020 (59)
april 2020 (58)
maj 2020 (53)
junij 2020 (60)
julij 2020 (21)