Novice

Konec junija se obeta zanimiv virtualni energetski dogodek

Datum: 29. 6. 2020 Besedilo: povzeto po sporočilu za javnost

Razprava o dostopni in čisti energiji bo potekala kot virtualni Energy Day v okviru evropskega tedna trajnostne energije.

Konec junija se obeta zanimiv virtualni energetski dogodek

Jutri, 30. junija, bo med 12.30 in 15:00 uro potekalo spletno posvetovanje na temo odprtega izobraževanja v podporo cilju trajnostnega razvoja številka 7:dostopna in čista energija. Predstavniki odločevalcev in oblikovalcev politik ter strokovne javnosti s področja energetike in odprtega izobraževanja, med katerimi so tudi predstavniki Mednarodne agencije za energijo, Evropske komisije, Ministrstva za infrastrukturo, MIT, InnoEnergy, SURS in ICDE (International Council for Open and Distance Education) bodo na virtualnem dogodku, ki na pobudo slovenskih organizatorjev poteka kot Energy Day v okviru letošnjega Evropskega tedna trajnostne energije (European Sustainable Energy Week 2020) spregovorili o pomenu, načinu in orodjih odprtega izobraževanja za dosego ciljev oskrbe z dostopno in trajnostno energijo. Predstavili bodo tudi projekte, pripravljene v okviru globalnega mentorskega programa Open Education for a Better World, med katerimi sta tudi dva slovenska izobraževalno-ozaveščevalna energetska projekta.
Na energetsko obarvanem dogodku bodo po uvodnem pozdravu organizatorjev globalnega mentorskega programa OE4BW prof. dr. Tanje Urbančič (Univerza v Novi Gorici) in mag. Mitje Jermola (nosilca UNESCO katedre o odprtih tehnologijah za odprte izobraževalne vire in odprto učenje na IJS) v uvodnem panelu spregovorili Silvo Škornik z ministrstva za infrastrukturo, Joachim Balke z generalnega direktorata za energijo pri Evropski komisiji in Roberta Quadrelli z Mednarodne agencije za energijo. Predstavili bodo okvire energetskih in podnebnih politik ter jih povezali z najnovejšimi podatki o virih in rabi energije na globalni ravni. 
V drugem panelu bodo strokovnjaki za odprto izobraževanje, podatke in trajnostno energetiko predstavili svoje poglede na priložnosti uresničevanja ciljev razogljičenja s pomočjo orodij in procesov odprtega izobraževanja. Govorci bodo Curt Newton (MIT OpenCourseWare and MIT Climate, ZDA), Mojca Suvorov (SURS), prof. dr. Ebba Ossiannilsson (ICDE - International Council for Open and Distance Education, Švedska), dr. Ines Campos (Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Portugalska), dr. Inge de Waard (EIT InnoEnergy) in Jennryn Wetzler (Creative Commons, ZDA).
V zadnjem, tretjem panelu pa bodo na konkretnih primerih odprtih izobraževalnih projektov predstavili ključne teme, povezane z izzivi današnje in prihodnje oskrbe z dostopno in čisto, trajnostno energijo. Projekte, razvite v okviru SDG7 Huba programa OE4BW bodo predstavili Sumit Nair s Karlskrona Internationella Grundskola, Švedska (projekt Education for sustainable development), prof. Satwant Balse z V.G. Vaze College, Mumbai, Indija (projekt History of Transport), Melita Lenošek Kavčič iz Skupine GEN (projekt Meet the World of energy – Electricity is the Future of Energy) in Mojca Drevenšek, EN-LITE društvo za spodbujanje energetske pismenosti in Consensus, Slovenija (projekt iEnergy Open Library).
Projekt vzpostavitev globalne knjižnice odprtega izobraževanja o energiji in energetiki, ki bo svoja virtualna vrata odprla na dan dogodka, nastaja v okviru društva za spodbujanje energetske pismenosti EN-LITE, ki v Sloveniji že od leta 2014 pripravlja izobraževalna in ozaveščevalna gradiva o pomenu energije in energetike. V knjižnici bodo prvotno umeščena ključna gradiva, ki so nastala v okviru projekta EN-LITE, pridružila pa se jim bodo gradiva avtorjev energetskih odprtih izobraževalnih projektov iz SDG7 Huba programa OE4BW in drugih avtorjev. Med drugim bo iz knjižnice omogočena povezava na brezplačno dostopne spletne tečaje izobraževalne platforme InnoEnergy in na gradiva za krepitev energetske pismenosti (Energy Literacy Framework), razvita pod okriljem ameriškega ministrstva za energijo (US Department of Energy). Omogočeno bo iskanje po ciljih trajnostnega razvoja, ki so povezani z energetskim ciljem SDG7 (na primer zdravje in dobro počutje, podnebni ukrepi, trajnostna mesta in skupnosti itd.), načelih energetske pismenosti, avtorjih in organizacijah. Izdelavo digitalne knjižnice iEnergy Open Library, ki nastaja v naprednem sodelovalnem okolju MiTeam, je v okviru programa NGO Small Grants podprlo Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji.
Več informacij o dogodku in brezplačna registracija najdete na spletni platformi https://oe4bw.miteam.si/ . Dogodek bo z OE4BW platforme predvajan tudi v živo (oe4bw.miteam.si, sklop Live-streaming). Za spremljanje dogodka se ni treba registrirati, vendar v tem primeru ni možno sodelovanje v razpravi. Vabljeni k sodelovanju! (bj)


Oceni novico:
ocena: Article Rating (število glasov: 3, skupna ocena: 3,67)