Energetika

Akumulacija HE Moste okoljsko čistejša

Okoljska sanacija talnega izpusta pod pregrado akumulacije pri HE Moste (Žirovnica) v teh dneh prehaja v zaključno fazo.
Akumulacija HE Moste okoljsko čistejša

Na prošnjo izvajalca so pogodbeni rok za dokončanje tega projekta, vrednega   okoli 215 tisoč evrov, podaljšali do sredine novembra, saj se pojavljajo težave pri zagotavljanju ustrezne opreme črpanja mulja in njegovega transporta po cevovodu.  

Po besedah Rudija Brinška iz Savskih elektrarn Ljubljana, ki je odgovoren za del projektov v okviru sanacije talnega izpusta pod pregrado HE Moste, projekt vključuje izdelavo projektne dokumentacije, skupaj s pridobivanjem ustreznih soglasij, ter odstranjevanje naplavine izpred vtoka v talni izpust, njen transport po cevovodu na vnaprej pripravljeno trajno deponijo in končno ureditev deponije.  

Delavci konzorcija Vekton so doslej z dna akumulacijskega jezera prečrpali že več kot 1000 kubičnih metrov mulja, ki onemogoča varno odpiranje talnega izpusta pod pregrado akumulacije. Kot menijo v konzorciju, gre v tem primeru  za enega od najbolj zahtevnih tovrstnih tehničnih posegov v Sloveniji.  

Kot je med drugim pojasnil inženir Brinšek, terenska dela potekajo s pomočjo premičnega pontona, na katerem visi potopna črpalka Toyo z agitatorjem (37 kW), zmogljivost črpanja mulja pa znaša 360 kubičnih metrov na uro. Črpalka ima poleg agitatorja ob strani nameščene tudi šobe dodatne visokotlačne črpalke z zmogljivostjo 40 kubičnih metrov na uro, s pomočjo katerih poteka predhodno rahljanje potopljenega mulja, ki se nahaja na povprečni globini 37 metrov.  

Na sesalni črpalni sistem je na posebni konzoli nad vodno gladino nameščena še sesalno - tlačna črpalka Warman z zmogljivostjo 220 kubičnih metrov na uro. Na ta način mulj črpajo na površje, nato pa ga po kilometer in pol dolgi cevi transportirajo gorvodno na obalo Save Dolinke ob pasjem hotelu Perun.  

Med deli poteka tudi vzorčenje vode iz vodotoka, in sicer na območju odvzema mulja, na mestu odlaganja in na mestu iztoka iz HE Moste. Pri tem doslej niso zaznali nobenega škodljivega vpliva polutantov na okolje.  

Kot predvidevajo, naj bi odstranili okoli 3000 kubičnih metrov  mulja, ki se je od leta 1974 dalje nalagal tudi neposredno pred vtokom v talni izpust pregrade HE Moste. Pomembno je, da bodo s tem omogočili aktiviranje zaporničnega mehanizma v primeru skrajno povečanih pretokov reke Save Dolinke. (mj)

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.