Energetika

Blesteč Dan trajnostne mobilnosti

V Logarski dolini so konec junija na uspelem Dnevu trajnostne mobilnosti predstavili tudi zelo atraktivne električne avtomobile.
Blesteč Dan trajnostne mobilnosti

Dogodek je bil namenjen ozaveščanju obiskovalcev o alternativnih oblikah mobilnosti ob hkratnem doživetju krajinskega parka brez lastnega motornega vozila, je povedal Dušan Prašnikar, član nevladne organizacije za varstvo Alp CIPRA Slovenija, sicer pa zaposlen v podjetju Logarska dolina d.o.o, ki upravlja s tem krajinskim parkom.    

Testne vožnje navdušile obiskovalce 

Preko dvesto obiskovalcev je izkoristilo eno od ponujenih brezplačnih aktivnosti. Najbolj zanimivo je bilo testiranje petih električnih avtomobilov, tako serijske proizvodnje kot domače predelave. Med njimi je bilo tudi dvoje vozil Peugeot iOn, katerih lastnik so Dravske elektrarne Maribor, d.d. (v sodelovanju s HSE).  

Testne vožnje so bile namenjene promociji alternativnih oblik mobilnosti glede na klasična motorna vozila. Za samo testiranje sta bila v največji meri uporabljena Peugeot iOn-a, ki sta bila za ta namen prepeljana v Logarsko dolino, z ostalimi vozili so se lastniki pripeljali v Logarsko. Kljub vmesnemu polnjenju so morali te avtomobile napolniti za povratno vožnjo.  

Skupno je bilo opravljenih okoli 50 testnih voženj (kratke pet minutne  vožnje). Pretežni del udeležencev testnih voženj so bili naključni obiskovalci Logarske doline, del obiskovalcev pa je prišel zaradi samega dogodka, to je Dneva trajnostne mobilnosti in možnosti brezplačnih ponudb, predvsem testnih voženj električnih avtomobilov. Obiskovalci so bili sicer vsi navdušeni nad delovanjem teh vozil, problematična pa je visoka cena vozil.  

Sicer pa so obiskovalci imeli na voljo tudi 15 električnih koles, tako na vstopni točki, kot v osrednjem delu doline, pri TIC Logarska, kjer je bil tudi osrednji prostor dogodka. Izvedeno je bilo vodenje po tematski poti po Logarski dolini. Športni navdušenci pa so lahko testirali nordijske rolke Skike. Za nemoteno gibanje po parku je skrbel poseben brezplačni avtobus, ki je preko dneva od Solčave do konca parka prepeljal preko 80 potnikov. Mnogo obiskovalcev pa je tudi prikolesarilo v Logarsko dolino.  

Kot je še dejal Prašnikar, se prireditelji zahvaljujejo vsem lastnikom električnih avtomobilov za udeležbo in možnost testnih voženj, med drugim tudi podjetjema DEM in HSE ter vsem drugim udeležencem, ki so sodelovali na tej prireditvi. (mj)  

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.