Energetika

Borzen in BSP s svojimi izkušnjami priskočila na pomoč

Borzen in BSP sta nudila tehnično pomoč pri vzpostavitvi organiziranega trgovanja z elektriko v Makedoniji.
Borzen in BSP s svojimi izkušnjami priskočila na pomoč

Operater trga z elektriko Borzen je skupaj s slovensko energetsko borzo (BSP SouthPool) v obdobju od januarja do junija 2018 uspešno izpeljal projekt tehnične pomoči Makedoniji pri vzpostavitvi organiziranega trgovanja z električno energijo za dan vnaprej. Namen projekta je bil priprava osnutkov zakonodajnih rešitev na nacionalni ravni in institucionalnih dogovorov za vpeljavo trga z električno energijo za dan vnaprej, ki bi bile primerne za optimalno spajanje s sosednjimi trgi. Borzen je projekt izvajal za Sekretariat Energetske skupnosti na Dunaju, končni upravičenec rezultatov projekta pa je bil makedonski operater prenosnega omrežja MEPSO.

Ključni izzivi projekta so bili identifikacija možnih modelov organiziranja in izvajanja trgovanja za dan vnaprej ter ustreznih zakonodajnih okvirov, ocena možnih rešitev za izvajanje trgovanja za dan vnaprej, priprava osnutka predloga ustanovitve trgovanja za dan vnaprej ter predstavitev generalnih zaključkov projekta, ki so jo izvedli v obliki delavnice.

Projekt se je izvedel v sklopu tehnične pomoči pri povezovanju trgov z električno energijo v regiji zahodnega Balkana, ki ga financira Evropska komisija in je implementiran s strani Sekretariata Energetske skupnosti.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.