Hidro energija

Celovita obnova hidromehanskih naprav na jezu Podselo

V tem času se nadaljujejo aktivnosti, povezane s praznitvijo akumulacijskega jezera na Mostu na Soči, ki jih SENG izvaja od začetka leta 2018.
Celovita obnova hidromehanskih naprav na jezu Podselo

Hidromehanska oprema na jezu Podselo brez večjih posodobitev deluje že 78 let, zato so se v  družbi Soške elektrarne Nova Gorica že lani odločili za temeljito rekonstrukcijo. Po načrtu SENG je popolna izpraznitev jezera predvidena do 10. februarja 2018, ko se bo začela obnova srednje zapornice. Aktivnosti naj bi ob primernih hidroloških pogojih predvidoma potekala do 15. marca 2018.

Po končanih obnovitvenih delih na srednji zapornici, se bo zajezna kota dvignila na 145.00 metrov n. m. Takrat bodo izvedli še preostala dela na jezovnih zapornicah. V tem času je predvideno nihanje gladine jezera med kotama 145.00 metrov n. m. in 147.00 metrov n. m., ter še dopustno obratovanje sistema HE Doblar.

Jez Podselo je 40 metrov visoka pregrada na reki Soči. Stoji 71,5 kilometra od izvira Soče in je zgrajen kot ločna dolinska pregrada. Za njim se na 80 hektarih razteza Doblarsko jezero, bolj poznano pod imenom jezero na Mostu na Soči, s koristno prostornino 1,5 milijona m3. Jez je bil zgrajen leta 1939 kot pregrada za hidroelektrarno Doblar.

Kot so povedali v družbi SENG, hidromehanska oprema na jezu Podselo deluje brez večjih posodobitev že 78 let, zato so začeli s temeljito rekonstrukcijo hidromehanske opreme. Do sedaj so obnovili levo trodelno zapornico ter zapornici talnega izpusta. V tem času potekajo dela na vtočnih zapornicah in desni trodelni zapornici. Sledila bodo še dela na srednji zapornici ter dveh jezovnih zapornicah. Pri tem je zaradi narave dela in tehnologije, ki se pri tovrstnih delih uporablja, potrebno izprazniti akumulacijsko jezero.

Zagotoviti morajo pogoje za varno obnovo naprav

»Namen popolne praznitve akumulacijskega jezera, to je od kote 153.00 metrov n. m. do dna jezera, je zagotoviti pogoje za varno obnovo dvižnih mehanizmov, tabel jezovnih zapornic in srednje zapornice na jezu Podselo. Zapornice nimajo vgrajenih utorov za namestitev začasnih zapornic oz. zagatnic, s katerimi bi bilo možno izvajati dela pri običajni koti akumulacijskega jezera. Ker se dela pri obnovi izvajajo na območju od kote 125.00 metrov n. m. do običajne gladine jezera, je potrebno popolnoma izprazniti jezero,« je pojasnila Alida Rejec, direktorica področja razvoja v Soških elektrarnah.  

V času praznjenja akumulacijskega jezera na Mostu bo na Soči potekalo tudi odstranjevanje prodnih naplavin na sotočju z Godičo, na sotočju s Tolminko, pod železniško postajo Most na Soči in na sotočju z Bačo. Odvzem naplavin bo vključen v Plan rednih vzdrževalnih del za leto 2018. Odvzem bo potekal skladno z vsemi zahtevami in pogoji iz Plana ter po ustaljeni praksi - bagrsko z nakladanjem na tovornjake in odvozom na začasne deponije. Za vse lokacije so urejene dostopne poti, ki so že usklajene in potrjene v dosedanjih planih odvzema proda, so med drugim pojasnili v družbi SENG.

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.