Omrežja

Danes začetek trgovanja z električno energijo med Ukrajino in EU

Gre za nov korak, ki sledi marčevski uspešni nujni uskladitvi ukrajinskega in moldavskega omrežja z evropskim celinskim omrežjem.

Danes začetek trgovanja z električno energijo med Ukrajino in EU

Sistemski operaterji prenosnega omrežja celinske Evrope so potrdili, da so izpolnjeni tehnični predpogoji, ki omogočajo prvo fazo komercialne izmenjave električne energije med Ukrajino in sosednjimi državami. To sledi uspešni sinhronizaciji elektroenergetskih sistemov 16. marca in sprejemu Ukrenerga kot opazovalnega člana ENTSO-E 26. aprila. Ti dosežki so realizirani z obsežnim delom vseh sistemskih operaterjev zlasti Ukrenerga in sosednjih sistemskih operaterjev Ukrajine. Gre za naslednji korak pri povezovanju energetskih sistemov Ukrajine in Moldavije z Evropo, ki ima poseben pomen zdaj, ko sta obe državi pridobili status držav kandidatk za članstvo v EU.

Začetek komercialnih izmenjav električne energije z elektroenergetskim sistemom Ukrajine/Moldavije je načrtovan za današnji dan na medsebojni povezavi med Ukrajino in Romunijo. Trgovanje z električno energijo na ostalih povezavah (Ukrajina-Slovaška, Ukrajina-Madžarska in Moldavija-Romunija) naj bi sledilo kasneje. Skupna trgovska zmogljivost bo sprva v prvi fazi nastavljena na 100 MW. Po začetni fazi se bo postopno povečevanje trgovske zmogljivosti redno ocenjevalo na podlagi stabilnosti in varnosti elektroenergetskega sistema.
To je dodaten pomemben korak, manj kot štiri mesece po izredni sinhronizaciji Ukrajine in Moldavije s celinsko Evropo, poleg tega pa dokazuje močno zavezanost evropskih sistemskih operaterjev prenosnega omrežja Ukrenergu in Moldelectrici.

Evropska komisarka za energijo Kadri Simson je o začetku trgovanja z električno energijo med Ukrajino in EU dejala, da gre za naslednji korak pri povezovanju energetskih sistemov teh dveh držav z Evropo, ki ima poseben pomen zdaj, ko sta obe državi pridobili status držav kandidatk za članstvo v EU. Po njenih besedah je postopno povečevanje trgovine z električno energijo zlasti pomembno v kontekstu nadaljnjih napadov Rusije na Ukrajino. Ukrajini bo to omogočilo, da ustvari prihodke za podporo svojemu elektroenergetskemu sistemu v razmerah, ko se je njen domači dohodek zmanjšal zaradi ruskih napadov. Hkrati pa bo EU dobila dodatno cenovno dostopno električno energijo v času izjemno visokih cen. Ob tem je izrazila še hvaležnost ENTSO-E, operaterjem prenosnih sistemov sosednjih držav in sekretariatu Energetske skupnosti za njihovo zavezanost podpori Ukrajini ter pohvalila Ukrenergo za hitro izpolnitev potrebnih predpogojev za začetek komercialnih izmenjav.

Polona Bahun
O avtorju