Izpostavljeno

Do konca leta nižja cena elektrike za prizadeta gospodinjstva

Na Ministrstvu za podnebje, okolje in energijo so danes pripravili novinarsko konferenco, na kateri so predstavili ukrepe pri dobavi električne energije za pomoč prebivalcem, ki se soočajo s posledicami poplav na poplavljenih območjih. 

Do konca leta nižja cena elektrike za prizadeta gospodinjstva

Kot je povedal minister za podnebje, okolje in energijo mag. Bojan Humar so na ministrstvu skupaj z dobavitelji električne energije zasnovali ukrep, s katerim bodo vsem poplavljenim gospodinjstvom od vključno avgusta do konca leta zagotovili električno energijo za 0,1 centa na kilovatno uro oziroma en evro na megavatno uro. S tem bi se mesečni račun povprečnega slovenskega odjemalca znižal za skoraj 60 odstotkov.
Izračun simulacije strukture cene električne energije za povprečnega gospodinjskega odjemalca, ki ima letno porabo 4035 kWh (mesečno 336 kWh), obračunsko moč 7 kW, dvotarifno merjenje in razmerje visoka tarifa - mala tarifa (VT - MT) = 45:55, je naslednji: namesto trenutno veljavne regulirane cene elektrike (VT=118 evrov/MWh in MT= 82 evrov/MWh) bi za postavko električna energija povprečni gospodinjski odjemalec plačal (VT, MT = 1 evro/MWh). Mesečno bi tako prihranil približno 40 evrov oziroma bi se račun znižal skoraj za 60 odstotkov. Po prvih grobih ocenah naj bi ukrepal zajemal od štiri do sedem tisoč gospodinjstev, ki so bila poplavljena. Točne evidence poplavljenih gospodinjstev bodo znane okvirno v štirinajstih dneh. 
Minister Bojan Kumer je ob tem dejal, da je v teh dneh v poplavljenih hišah povišana poraba elektrike tudi zaradi prekomerne porabe črpalk, sušilnih strojev in drugih naprav, ter dodal, da to ne bo edini ukrep, ki ga pripravlja ministrstvo. Skupaj s civilno zaščito so že vzpostavili hitrejše intervencijske ekipe za vzpostavitev napajanja in oskrbe z električno energijo, v interventnem zakonu pa so predvideni še dodatni ukrepi, ki bodo pripomogli k izboljšanju situacije najbolj prizadetih in ranljivih gospodinjskih odjemalcev.

Predsednik sekcije dobaviteljev električne energije pri EZS in direktor ECE, ki ima največ odjemalcev na območjih poplav, Sebastijan Roudi je povedal, da so tako z lastnim delom kot tudi z določenimi svojimi ukrepi pristopili k reševanju nastalega položaja Vendar je bilo treba najti hitro sistemsko rešitev, ki bo težak položaj prizadetih gospodinjstev rešila na daljši rok. Zato so se brez obotavljanja priključili pobudi ministrstva, da bi lahko, kolikor je v njihovi moči pomagali prizadetim gospodinjstvom. Sam verjame, da je ukrep dober in učinkovit ter bo pripomogel k reševanju situacije.

Predsednik uprave Gen-i Maks Helbl je poudaril, se je družba že v preteklosti pokazala kot dobavitelj, ki mu je skrb za državljane oziroma za gospodinjstva kot najbolj občutljiv segment odjemalcev vedno predstavljala primarno točko svojega fokusa. Zato so se tudi v tem primeru na podlagi aktivnih prizadevanj in pobud ministrstva, da se nemudoma pristopi k iskanju rešitev in zagotovi takojšnje ukrepe s strani dobaviteljev električne energije, brez pomislekov odzvali. Kot je dejal, je glavni namen, da se najbolj prizadetim odjemalcem električne energije zagotovi čimprejšnjo vzpostavitev vsaj minimalnih življenjskih pogojev. 

Član uprave družbe Petrol Jože Smolič je dejal, da so se na pobudo ministrstva ob tej naravni katastrofi brez pomislekov odzvali, saj lahko kot največji trgovec z energenti lahko veliko prispevajo. S tem bodo uresničili svoje osnovno poslanstvo – skozi infrastrukturo omogočiti kolikor toliko nemoteno življenje gospodinjstvom, ki jih je zadela največja naravna katastrofa v zgodovini Slovenije. Verjame, da bodo s to pobudo za pomoč državljanom skupaj omogočili, da se bodo ljudje lahko čim prej ponovno postavili na noge in zimo dočakali v toplih domovih.

Polona Bahun
O avtorju