Energetika

Dr. Romana Jordan nagovorila člane ICONE-20

Evroposlanka dr. Romana Jordan je včeraj v Kaliforniji nagovorila člane Mednarodne konference jedrskih inženirjev (ICONE-20).
Dr. Romana Jordan nagovorila člane ICONE-20

Evroposlanka dr. Romana Jordan na omenjeni konferenci, ki poteka od 30. julija do 3. avgusta 2012, sodeluje kot častna predsedujoča konferenci ICONE-20, kot članica Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) Evropskega parlamenta in nadomestna članica Odbora za okolje (ENVI), so sporočili iz njene poslanske pisarne.  

»Sodelovanje na mednarodni ravni je še posebej na področju podnebnih sprememb in energetike ključnega pomena. Le tako lahko naslovimo te velike izzive in naredimo korak proti čistejšemu in bolj energetsko učinkovitemu svetu. Danes v Evropi kar sedemindvajset držav sodeluje na teh področjih, ne glede na njihove raznolike stopnje gospodarske razvitosti in nacionalne energetske mešanice. Takšen pristop bi morali ubrati tudi na globalni ravni. Le tako se bomo lahko uspešno spoprijeli s problematiko vedno večjega povpraševanja po energetskih virih, ne da bi prekomerno obremenjevali okolje,« je v nagovoru številnim udeležencem Mednarodne konference jedrskih strokovnjakov ICONE-20 povedala dr. Romana Jordan.  

Poslanka je v svojem govoru z naslovom Energetska mešanica za trajnostno in svetlo prihodnost predstavila razvoj skupne evropske energetske politike in izpostavila povezavo med varnostjo oskrbe z energijo ter emisijami CO2. Pozvala je k čim tesnejšemu globalnemu pristopu k razvoju skupne energetske strategije, ki bo naslovila problem vedno večjega povpraševanja po energetskih virih, povezanega z varovanjem planeta.  

Sicer pa je poslanka na omenjeni konferenci predstavila tudi konkretne korake, ki jih na področju energetike izvaja EU na podlagi delovanja njenih držav članic ter skupne evropske strategije. Med drugim je predstavila tudi svoj pogled na vlogo jedrske energije kot dela nizkoogljične energetske mešanice v prihodnosti. (mj)  

Več o tem na spletni strani: www.rjordancizelj.si