Okolje

Elektro Gorenjska občini Kranj podarila Eko pametne klopi

Skupina Elektro Gorenjska je ob svoji 60. obletnici mestni občini Kranj podarila štiri pametne klopi, kar kaže na pomembnost partnerstva pri doseganju trajnostnih ciljev.

Elektro Gorenjska občini Kranj podarila Eko pametne klopi
Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj in predsednik uprave Skupine Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon v okvirju trajnostne energije.

Novo poglavje trajnostnega razvoja Kranja se piše s pomočjo trajnostnih in inovativnih idej. Na čelu tega prizadevanja sta Mestna občina Kranj in Skupina Elektro Gorenjska, ki sta se združili v skupnem cilju krepiti kakovost bivanja v mestu. Občina je jasno opredelila svojo pot do podnebne nevtralnosti in pametnega mesta do leta 2030, a to ni zgolj prizadevanje občine, temveč tudi lokalnih podjetij. Štiri eko pametne klopi, poimenovane Ecosmartbench, so sad domače inovacije slovenskega zagonskega podjetja. Izdelane so iz slovenskega lesa na okolju prijazen način ter delujejo na sončno energijo. Te funkcionalne klopi ne nudijo zgolj prostora za oddih in druženje, temveč tudi omogočajo polnjenje mobilnih naprav na povsem brezplačnih polnilnih postajah.

Trajnostno partnerstvo za boljšo prihodnost


Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, je ob uradni predaji klopi izrazil navdušenje nad trajnostnim pristopom občine in poslovnega partnerstva s Skupino Elektro Gorenjska. Rakovec je povedal: »Donacija klopi je tako potrditev uspešnega partnerstva MOK z lokalnim gospodarskim okoljem.« Hkrati je izrazil, da so te klopi pomembna pridobitev za občane in obiskovalce mesta, saj omogočajo ne samo polnjenje naprav, temveč tudi deljenje lepih trenutkov mesta preko družbenih omrežij.

Povezovanje preteklosti in prihodnosti


Predsednik uprave Skupine Elektro Gorenjska, dr. Ivan Šmon je izpostavil tesno povezanost skupine z razvojem Kranja in okolice ter zavezanost trajnostnemu razvoju mesta. »Z zagotavljanjem stabilne oskrbe z elektriko in različnimi družbeno-odgovornimi aktivnostmi pa želimo prispevati tudi k zagotavljanju visoke kakovosti bivanja njegovih občank in občanov,« je poudaril dr. Šmon. Današnja predaja eko pametnih klopi je bil več kot simboličen dogodek. Gre za konkreten korak v smeri trajnostnega razvoja, za dokaz, da lahko povezovanje med javnim in zasebnim sektorjem prinese pozitivne spremembe. Kranj se z eko pametnimi klopmi ne le pridružuje trajnostnemu gibanju, temveč postavlja zgled ostalim mestom, kako združiti inovacije, okoljevarstvo ter kakovostno življenje svojih prebivalcev.

Mare Bačnar
O avtorju