Energetika

Energetska revščina ogroža gospodinjstva

Focus je pred dnevi ponovno opozoril na problem povečevanja energetske revščine, povezane z ekonomsko in finančno krizo.
Energetska revščina ogroža gospodinjstva

V društvu Focus na podlagi podatkov Statističnega urada RS, objavljenih 30. novembra letos, ponovno pozivajo k nujnosti aktualizacije samega koncepta energetske revščine ter opozarjanja na povečevanje te problematike.  

»Alarmantno je, da se delež gospodinjstev, ki si lahko privoščijo primerno toplo stanovanje, konstantno znižuje, k čemur so pripomogli predvsem ekonomska in finančna kriza ter kombinacija naraščajočih cen energentov in nizkih dohodkov gospodinjstev,« opozarja Focus.  

V Focusu od maja 2011 izvajajo evropski projekt Achieve, katerega namen je zmanjševanje rabe energije v energetsko revnih gospodinjstvih. V okviru projekta energetski svetovalci brezplačno pomagajo gospodinjstvom zmanjševati porabo električne in toplotne energije ter vode.  

Obiski energetskih svetovalcev so namenjeni gospodinjstvom, ki prejemajo socialno pomoč ali pa njihov dohodek ne presega 300 evrov neto mesečno na člana gospodinjstva. Projekt se trenutno izvaja v Mestni občini Ljubljana.  

Poleg svetovanja gospodinjstvom bo Achieve v sodelovanju s pristojnimi institucijami iskal tudi strukturne rešitve za energetsko revščino. (mj)  

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.