Energetika

Energija mu daje globlji duhovni in ustvarjalni pomen

Prva širša predstavitev pesmi Sopotja izpod peresa doc. dr. Draga Paplerja.
Energija mu daje globlji duhovni in ustvarjalni pomen

Konec septembra se je v Slomškovi dvorani v Radovljici odvijal krasen literarni večer pesmi z naslovom Sopotja avtorja doc. dr. Draga Paplerja. Navzoče je pozdravil dr. Klemen Bohinc, predsednik Kulturnega društva Sotočje Radovljica, ki je pripravilo navdihujoč recital pesmi, avtorja pa je predstavil organizator kulturno umetniškega dogodka Zvone Papler.  

Odsev

Svetloba je odsev sonca,

barva morja je odsev neba,

zelena reka je odsev gozda,

motiv je odsev pogleda.

(doc. dr. Drago Papler)

Kot je ponosno omenil doc. dr. Drago Papler, je Radovljica mesto njegovih rodbinskih korenin, ki izhajajo iz Dobravice pri Ovsišah, kjer živijo Lazarji - Paplerji. Tudi vidni likovni ustvarjalec in organizator dogodkov Kulturnega društva Sotočje bratranec Zvone Papler, izhaja iz tega gnezda, iz katerega so predniki v svet poleteli in zasadili drevo življenja, ki raste.

Vmesni čas je po besedah doc. dr. Paplerja priložnost za predstavitev pesmi iz ciklov Odsevi, Impresije, Impulzi, Pogledi, Spomini in Sledi, ki zaokrožajo njegova življenjska sopotja, ki jih je vtkal v življenjsko preprogo in nam razkril skrite sanje. Spomin je po njegovem gledanju edina luč, ki ne ugasne, kri življenja ga žene naprej, strast razvoja ga razvnema in vztraja, četudi je včasih mrzla voda. Ustvarja, ker hoče izraziti svoje misli, poglede. In rad se vrača tja, kjer se je rodil.  

Energije mu zlepa ne zmanjka               

Docent dr. Drago Papler se je rodil 3. julija 1960 v Kranju in živi na Mlaki pri Kranju. Je predavatelj, raziskovalec, publicist, literat, urednik, fotografski in video ustvarjalec. Zaposlen je v družbi Gorenjske elektrarne v skupini Elektro Gorenjska, kjer se ukvarja s svetovanjem na področju raziskav, razvoja, kakovosti in upravljanja z energijo. Ukvarja se z znanstvenimi raziskavami in kot univerzitetni profesor predava na Poslovno-tehniški fakulteti Univerze v Novi Gorici, na Visoki šoli za trajnostni razvoj Ljubljana ter v strokovnih programih Izobraževalnega centra energetskega sistema in Biotehniškega centra Naklo. Zaključuje drugi doktorat znanosti. Povezuje znanost s prakso, izobraževanje in gospodarstvo, ustvarjanje in umetnost, publicistiko in kulturo. Kot avtor obeležuje 40 let domoznanskih, medijskih, strokovno-znanstvenih in umetniških sopotij, ki se prepletajo v sinergijo. 

Posveča se raznoliki pisani besedi

»Sopotja poimenujem zadnje obdobje, kjer se kot avtor in urednik sprehajam med publicistiko in literaturo ter se posvečam raznoliki pisani besedi s slikovno vizualizacijo. Ukvarjam se z zgodovinskimi raziskavami elektroenergetike in domoznanstva, zborniki, strokovnimi knjigami ter znanstvenimi monografijami. Objavljene knjige zaokrožajo moja tematska snovanja in izražajo nove izzive. Ustvarjanje je širša dimenzija, ki ima na eni strani stroko in razvoj, na drugi pa izobraževanje in znanost. Sinergijsko povezujem znanje in umetnost. Ustvarjanje in kulturo povezujem s fotografsko - filmskim in literarnim ustvarjanjem,« je dejal doc. dr. Papler.

Bolj znan je po strokovnem in znanstvenem delu na področju energetike in ekonomije, po pedagoškem delu, pa tudi po ustvarjanju na medijskem področju (publicistika, videoustvarjanje). Kot sopotnik dogodkov pa je manj znan po umetniškem ustvarjanju, ko se, kot poudarja, v njegov notranji svet zapiše misel, esej, pesem, v objektiv pa ujame odseve življenja, narave in stvaritev. Po njegovih besedah mu energija ob tehničnem pomenu daje še globlji duhovni in ustvarjalni pomen, obenem pa tudi izziv za zavedanje, razmišljanje, ustvarjanje in zgledno življenjsko opredelitev.

Izražanje ga krepi v zavesti in bogati

 »Luč pojmujem kot duhovnost, ljubezen, zaupanje v nenehni življenjski optimizem, medsebojno komunikacijo in pripomoček, poklicno opredelitev v elektroenergetiki, zgodovinsko raziskovalno - dokumentarno - novinarsko muzo in fotografsko ustvarjanje. Moj pogled izraža nenehno iskanje v energetski dvopolnosti plusa in minusa, naše narave in vtisov, impresij, ki jih doživljam. Kultura in umetnost, beseda in slika, interpretacija in izražanje, so povezane sopomenke, ki jih v življenju udejanjam in živim. Izražanje me krepi v zavesti in bogati. Sporočilnost in pomen del posredujem v svet ter delim med sopotnike. Ustvarjanje je moje notranje izpovedovanje in izražanje misli, ki me tarejo, zaposlujejo in dajejo zadovoljstvo. Želja vsakega ustvarjalca je, tako tudi moja, da svoja dela objavim in predstavim,« je povedal doc. dr. Papler. Kot je še dodal, z literarnim večerom v Radovljici letos obeležuje 40-letni jubilej kulturno-umetniškega ustvarjanja. Njegova želja je, da bi v letu 2020 izšle pesmi tudi v obliki tiskane knjige.

Kranjica

Kranjska sivka, čebel si kraljica,

delovna in materinska si matica,

opevana si kot krepka mladica,

naša vzorna in pridna lepotica.

 

Čebela letiš v naravo in oprašuješ cvetove,

s tem skrbiš za nasledstvo in rodove,

skrbno zbiraš in v panje nosiš medove,

gradiš satje in skrbiš za domove.

 

Prinašaš koristi za naravo in življenje,

z urejenostjo skrbiš za umirjeno delovanje,

prizadevno delaš za razvoj in nabiraš za varčevanje,

da marljiva, zlata vredna žuželka si, je naše pojmovanje.

 

Po pridnosti, krotkosti in mirnosti si sinonim za potrpljenje,

s propolisom lajšaš bolezni in zdravljenje,

z donosom prinašaš čebelarju gospodarne učinke in znojenje.

Kranjska čebela, ponos si dežele in nam v veselje.


Svet sporočil je pomembno novico,

čebelam in čebelarjem zaželimo veselo zdravico,

pripravimo medeno sladico

in nazdravimo z domačo medico!

(doc. dr. Drago Papler)