Energetika

Energijska nalepka se vrača k stari podobi

Prenovljena energijska nalepka po novem brez razredov A+, A++ in A+++.
Energijska nalepka se vrača k stari podobi

Prenovljena energijska nalepka se vrača k `stari´ poenostavljeni podobi, z energijskimi razredi od A do G. Energijsko najbolj varčni izdelki bodo v zeleni skupini A, v kateri pa ob začetku uveljavitve spremembe ne bo nobenega izdelka. Pozneje bo ta prostor namenjen novim, izboljšanim izdelkom.

Najprej bodo z novimi energijskimi nalepkami opremljeni televizorji, pralni in pomivalni stroji ter hladilniki, in sicer od marca 2021. Septembra tega leta se jim bodo pridružila še svetila. Ti izdelki od omenjenega datuma ne bodo več razvrščeni v energijske razrede od G do A+, A++ ali A+++, ampak (ponovno) v razrede od A do G po barvni lestvici – najvarčnejši razred bo temno zelene barve.

Nova energijska nalepka bo potrošnikom pomagala pri izbiri varčnejših aparatov in s tem pripomogla k zmanjšanju stroškov za energijo. Hkrati bo odpravila zmedo, ki jo po raziskavah Evropske potrošniške organizacije (BEUC) povzroča trenutno označevanje energijskih razredov s plusi, ki se je uveljavilo pred štirimi leti. Le redki danes vedo, da je na primer hladilnik z energijsko nalepko A+ med energijsko najbolj potratnimi na trgu, tistega iz energijskega razreda A, pa sploh ni več dovoljeno prodajati.

Prenovljena nalepka bo torej bolj preprosta in razumljiva, saj ukinja podrazrede (označene z znakom oziroma znaki +), najpomembnejša novost pa so zaostreni pogoji energijske učinkovitosti za vstop izdelka v posamezni energijski razred.
Vendar pa lahko na začetku pričakujemo nekaj negotovosti med potrošniki, saj bo energijsko najbolj učinkovit razred A na začetku prazen (izdelki iz zdajšnjega razreda A+++ bodo sprva uvrščeni v razred B), kar pušča manevrski prostor za izboljšave in razvoj še varčnejših izdelkov.

Potem, ko so si potrošniške organizacije skupaj z organizacijo ANEC, ki potrošnike zastopa v postopkih standardizacije, več let prizadevale za poenostavljeno energijsko nalepko, je Evropska komisija lani spomladi vendarle sprejela dogovor o novi energijski nalepki za pet skupin izdelkov, ki bo začela veljati 2021, za preostale skupine izdelkov pa leta 2025 in 2030, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije.

Ta se je pridružila evropskemu projektu BELT, katerega cilj je spodbujati novo označevanje na dveh ključnih ravneh: v prvi vrsti z ozaveščanjem in informiranjem potrošnikom olajšati odločanje pri nakupovanju in pomagati trgovcem in distributerjem pri uporabi novih nalepk, na drugi strani pa spodbujati proizvajalce k inovacijam na področju energijsko učinkovitih in okoljsko naravnanih izdelkov.

V prehodnem obdobju, ko bo za nekatere skupine izdelkov že veljala nova nalepka, za druge pa stara, je pričakovati kar nekaj zmede. Konzorcij projekta BELT si bo zato prizadeval razviti orodja, s katerimi bi lahko potrošniki ustrezno primerjali izdelke, označene bodisi z novimi bodisi s starimi nalepkami, so še zapisali pri Zvezi potrošnikov Slovenije.

Polona Bahun
O avtorju