e-mobilnost

Evropska komisija je sprejela novi pobudi za trajnostno in pametno mobilnost v EU

Sprejeti ukrepi naj bi izboljšali obveščanje v prometu, utrli pot novim inovativnim storitvam za uporabnike cest ter pripomogli k razvoju sodobnejših mobilnostnih rešitev.

Evropska komisija je sprejela novi pobudi za trajnostno in pametno mobilnost v EU

V objavljenih smernicah Evropska komisija pojasnjuje, da morajo biti nacionalni, regionalni in lokalni ukrepi v zvezi s taksiji in zasebnimi najemnimi vozili v skladu z načeli enotnega trga in sorazmerni z zastavljenimi cilji, ob tem pa odpravljati socialne in varnostne pomisleke. Tako bi povečali učinkovitost potniškega prevoza po naročilu, saj bi zmanjšali prazne vožnje in spodbujali uporabo bolj trajnostnih prevoznih sredstev. Smernice spodbujajo skupne vožnje, bolj trajnostne vozne parke ter integracijo z javnim prevozom in aktivno mobilnostjo. Velik poudarek pa je tudi na preprostih in sorazmernih zahtevah in pogojih delovanja za voznike.

Drugi ukrep se nanaša na izmenjavo podatkov o cestah in prometu v realnem času. Nova pravila razširjajo geografsko pokritost na regionalne ceste in ceste v mestih ter uvajajo nove vrste podatkov, na primer o omejitvi dostopa vozil. 
Ukrep se bo začel uporabljati od januarja 2025, pripomogel pa bo k izboljšavi  obstoječih informacijskih storitev. Omogočil bo prostor za nove, inovativne storitve za udeležence v cestnem prometu ter pristojnim organom zagotovil nova spoznanja za boljše upravljanje infrastrukture.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.