Jedrska energija

GEN energija postala članica Evropskega industrijskega zavezništva za SMR

Iz družbe GEN energija sporočajo, da je družba postala članica Evropskega industrijskega zavezništva za male modularne jedrske reaktorje. Zavezništvo je plod prizadevanj Evropske komisije za spodbujanje razvoja, povezovanja in industrijske konkurenčnosti v tem hitro razvijajočem se sektorju.

GEN energija postala članica Evropskega industrijskega zavezništva za SMR

V družbi GEN energija razvoju na področju jedrskih tehnologij posvečajo veliko pozornosti. Poleg vodenja projekta JEK2 tako budno spremljajo tudi razvoj na področju ostalih novogradenj, med katerimi v zadnjih letih mali modularni jedrski reaktorji pridobivajo vse več pozornosti, čeprav gre za sektor, ki je šele v razvoju. Tako so se v družbi pridružili Evropskemu industrijskemu zavezništvu za male modularne jedrske reaktorje, ki je pod okriljem Evropske komisije zaživelo v letošnjem letu.

Kot so ob tem zapisali v družbi GEN energija, si zavezništvo prizadeva »olajšati in pospešiti razvoj, predstavitev in uvedbo prvih projektov SMR v Evropi do začetka prihodnjega desetletja.«  Delovanje zavezništva ja predvideno v okviru delovnih skupin, ki »si prizadevajo za izboljšanje pogojev za razvoj, predstavitev in uvedbo SMR, vključno z oživitvijo jedrskih dobavnih verig.«

Prva generalna skupščina zavezništva bo 29. in 30. maja v Bruslju, tja je kot članica povabljena tudi družbe GEN energija.

Malim modularnim reaktorjem smo pozornost posvečali tudi v prvi letošnji številki revije Naš stik, vabljeni k branju na TEJ POVEZAVI.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju