Hidro energija

Hidroelektrarne tudi februarja s polno paro

Začetek leta je hidrološko naklonjen proizvodnji v hidroelektrarnah, saj so te februarja v prenosno omrežje oddale 353,9 milijona kilovatnih ur ali kar za dobrih 55 odstotkov več kot februarja lani.

Hidroelektrarne tudi februarja s polno paro

Obratovalci hidroelektrarn so lahko s hidrološkimi razmerami na začetku leta zelo zadovoljni, saj so te omogočile proizvodnjo krepko nad pričakovanji. Tako so elektrarne na Dravi, Savi in Soči v prenosno omrežje februarja oddale 353,9 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 126,3 milijona ali 55,5 odstotka več kot isti mesec lani in tudi za dobrih 55 odstotkov nad prvotnimi bilančnimi napovedmi. Spodbudni so tudi podatki za prva dva letošnja meseca, saj so hidroelektrarne na naših osrednjih vodotokih v omrežje oddale že 774,3 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za skoraj 43 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Nad prvotnimi napovedmi je bila v prvih dveh letošnjih mesecih tudi proizvodnja iz drugih proizvodnih obratov, pri čemer so v NEK proizvedli za dva odstotka več, v Šoštanju pa so prvotne bilančne napovedi presegli za dobrih enajst odstotkov. Iz domačih elektrarn je bilo tako v prvih dveh mesecih v prenosno omrežje oddanih 2 milijardi 407 milijonov kilovatnih ur, kar je bilo za 21,6 odstotka več kot lani v istem obdobju in tudi za dobrih 16 odstotkov nad prvotnimi načrti.
 

Brane Janjič
O avtorju