Energetika

IEA: razvita gospodarstva čutijo posledice energetske krize, globalno potrebe po energiji naraščajo

Raba električne energije v Evropski uniji naj bi se letos spustila na najnižji nivo v zadnjih dvajsetih letih, kaže poročilo Mednarodne agencije za energijo (IEA). Vendar pa kljub temu na globalnem nivoju v prihodnjem letu pričakujejo močan dvig porabe, zato opozarjajo na nujnost rasti deleža obnovljivih virov energije.

IEA: razvita gospodarstva čutijo posledice energetske krize, globalno potrebe po energiji naraščajo

Poročilo Mednarodne agencije za energijo o stanju na trgu električne energije za leto 2023 kaže, da naj bi letošnje potrebe po elektriki v primerjavi s preteklimi leti upadle – predvsem zaradi posledic energetske krize ter gospodarskega ohlajanja, zaradi česar so se v mnogih razvitih gospodarstvih potrebe po elektriki znižale.  

IEA je danes objavila posodobitev poročila, kjer ugotavljajo, da naj bi raba električne energije v letošnjem letu v Evropski uniji padla za tri odstotke, prav toliko na Japonskem, ter dva odstotka v ZDA. Trend je podoben lanskemu, kar pomeni, da gre za drugi zaporedni padec porabe energije, kar skupno predstavlja najvišji padec porabe doslej. Na IEA pričakujejo, da se bo raba električne energije tako v letošnjem letu povečala le za nekaj manj kot dva odstotka, vendar naj bi že prihodnje leto ponovno zrasla za 3,3 odstotke.

V poročilu ugotavljajo, da si Evropska unija še ni opomogla od energetske krize, zaradi katere je prišlo tudi do padca proizvodnje – predvsem v energetsko intenzivnih panogah, ki so se soočale z visoko rastjo cen elektrike. Posledice energetske krize se kljub cenovnim ublažitvam odražajo tudi v letošnjem letu.

Globalno rast pa potreb po električni energiji sicer poganja elektrifikacija energijskih sistemov v prizadevanjih za zmanjševanje izpustov toplogrednih plinov, ter hkratna močna rast povpraševanja v razvijajočih se gospodarstvih. Kitajska naj bi tako v prihodnjih dveh letih v povprečju za 5,2 odstotka povečala svojo porabo, indija pa za 6,5 odstotka.

Ob naraščajočih potrebah po energiji hkrati raste tudi število novih zmogljivosti obnovljivih virov, ki bodo te potrebe pokrivali – IEA predvideva, da naj bi globalno delež obnovljivih virov presegel tretjino vse proizvodnje električne energije. Tako bi ob ugodnih vremenskih razmerah prihodnje leto že lahko proizvedli več energije iz obnovljivih virov kot iz premoga. Pričakovano naj bi se v prihodnjih dveh letih znižala količina elektrike iz fosilnih goriv – tako olja kot premoga.

V prihodnjih letih se tako lahko nadejamo znatne rasti potreb po električni energiji, ki jo bodo ob upadanju fosilnih goriv v vse večji meri zagotavljali obnovljivi viri. V IEA zato ugotavljajo, da se bližamo točki preloma, ko bo energija iz čistih virov v vse večji meri nadomestila fosilne vire.

Celotno poročilo Mednarodne agencije za energijo je na voljo na tej povezavi.

 

Katarina Prelesnik
O avtorju