Energetika

Inovativni projekt za zagotavljanje zanesljive toplote

Energetika Ljubljana je skupaj s partnerjem GGE zasnovala projekt Pametni sistemi toplotne energije (PSTE).
Inovativni projekt za zagotavljanje zanesljive toplote

Energetika Ljubljana in GGE sta prejemnika sredstev na razpisu »Pilotni/demonstracijski projekti – I. sklop: Pretvorba, distribucija in upravljanje energije« v višini prek 863.000 evrov. Naložbo sofinancirata Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj in Republika Slovenija. 

»Partnerja v projektu sta zasnovala inovativni poslovni model, ki se osredotoča na zagotavljanje zanesljive toplote odjemalcem ter obenem stalno optimiranje proizvodnje in distribucije toplotne energije z namenom čim večje okoljske in ekonomske učinkovitosti,« pojasnjujejo v družbi Energetika Ljubljana. 

Projekt predstavlja popolnoma nov način upravljanja omrežja distribucijskega sistema ogrevanja s pomočjo sodobnih tehnologij. V okviru projekta bo uresničen razvoj in implementacija celovitega pametnega sistema za toplotno energijo, ki bo vključeval vse nivoje distribucije. 

»Glavni namen projekta je razvoj kakovostne rešitve, ki naslavlja izzive optimizacije distribucijskega omrežja z uporabo celovite IT platforme za nadzor, upravljanje in optimizacijo omrežja za daljinsko ogrevanje. Uporaba inovativnih rešitev omogoča identifikacijo in vzpostavlja pogoje za odpravo težav – neustrezno delovanje toplotnih postaj, s katerimi se soočajo upravljalci sistemov daljinskega ogrevanja. Doseganje prihrankov na omrežju omogoča aktivno vključevanje odjemalcev s pomočjo spletnega vmesnika,« razlagajo v omenjeni družbi. 

Kaj prinaša izvedba projekta PSTE   

Izvedba tega projekta bo sočasno omogočila znižanje stroškov delovanja distribucijskih omrežij, obvladovanje delovanja toplotnih postaj ter izobraževanje odjemalcev o primerni rabi energije z inovativnimi pristopi. 

»Sistemska rešitev, ki sta jo zasnovala konzorcij podjetij GGE in Energetika Ljubljana, bo omogočila prihranke goriva zaradi nižjih toplotnih izgub ter prihranke električne energije zaradi manjšega pretoka vode v sistemu daljinskega ogrevanja. Sistem celotnega upravljanja z energijo bo tako omogočal stabilno, fleksibilno in učinkovito ogrodje za razvoj distribucijskih omrežij za toplotno energijo,« glede učinkov tega projekta še izpostavljajo v Energetiki Ljubljana.

 

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.