Energetika

Iztekajo se prve pogodbe v kampanji Zamenjaj in prihrani

Zveza potrošnikov Slovenije je za lažjo odločitev potrošnikov posodobila seznam ponudnikov in cen energentov.
Iztekajo se prve pogodbe v kampanji Zamenjaj in prihrani

Mineva leto dni od kampanje Zamenjaj in prihrani, v kateri je dobavitelja energije zamenjalo več kot 12 tisoč gospodinjstev oziroma je bilo sklenjenih več kot 14 tisoč pogodb, saj so v nekaterih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot zemeljskega plina.

Ker se prve pogodbe iztečejo že ta mesec oziroma februarja, je Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) ponovno pregledala trg energentov. S tem želi pomagati potrošnikom pri odločanju ali ostati pri sedanjem ponudniku in plačevali po rednem ceniku ali poiskati ugodnejšo ponudbo. Skladno s pogoji sodelovanja v kampanji Zamenjaj in prihrani morata zmagovalna dobavitelja en mesec pred potekom pogodbe obvestiti potrošnike o ceni v prihodnjem obdobju, zato so mnogi na dom že dobili obvestilo o novi ceni energije, ki pa ni več akcijska, ampak redna. Obenem pa ZPS s tem želi ponudnike  še dodatno spodbuditi, da bodo ponudili čim bolj konkurenčne cene energentov.

ZPS ugotavlja, da so bile zmagovalne tarife za elektriko in zemeljski plin v skupinskem nakupu Zamenjaj in prihrani večinoma precej nižje od rednih januarskih cen obeh zmagovalcev, Energije Plus in Gen-I. To pomeni, da bodo potrošniki po izteku pogodbe Zamenjaj in prihrani plačevali višjo ceno, če ne bodo ukrepali.

Zmagovalne tarife za elektriko (zmagal je Gen-I) so bile (vse cene so brez DDV) za enotno tarifo 0,05143 evra/kWh, za večjo tarifo 0,05766 evra /kWh in za manjšo tarifo 0,03037 evra /kWh. Za primerjavo: v rednem ceniku Gen-I so bile januarske cene za enotno tarifo 0,05899 evra/kWh, za večjo tarifo 0,06499 evra/kWh in 0,03599 evra/kWh za manjšo tarifo.

V kampanji Zamenjaj in prihrani je najugodnejšo ceno za zemeljski plin ponudila Energija Plus, in sicer 0,29966  evra/Sm3, v rednem ceniku, ki začne veljati s 1. februarjem 2016, ko se iztečejo prve pogodbe, pa je cena še nekoliko nižja, in sicer bo znašala 0,29390 evra/m3.

Tisti, ki so se v kampanji odločili za kombinacijo elektrike in zemeljskega plina, so za električno energijo plačevali 0,05298 evra/kWh za enotno tarifo, 0,05940 evra/kWh za večjo in 0,03128 evra/kWh za manjšo tarifo. Po izteku pogodbe bodo tudi za njih veljale že omenjene cene za elektriko iz rednega cenika. Pri zemeljskem plinu pa je Gen-I ceno znižal, saj je bila cena v okviru akcije Zamenjaj in prihrani 0,29960 evra/Sm3, cena po rednem ceniku pa je 0,29400 evra/Sm3.

Najugodnejše ponudbe za gospodinjstva z enotarifnim merjenjem je ZPS v januarja našla pri podjetjih Elektro prodaja E. U. (paket z vezavo Novi najceneje 2016, tudi obnovljiva energija), Energija Plus (Novi na Plusu 1/2016) in E3 (paket Udobni).

Pri dvotarifnem merjenju absolutnega zmagovalca ni, saj nobeden od ponudnikov ni najugodnejši pri obeh tarifah. Zato so za primerjavo izračunali povprečne cene, ki veljajo za gospodinjstvo, pri katerem je poraba enakomerno porazdeljena med oba časovna intervala. Najugodnejše ponudbe v januarju tako ponujajo pri podjetjih Elektro prodaja E. U. (paket z vezavo Novi najceneje 2016, tudi obnovljiva energija in paket Prihranek), Energija Plus (Novi na Plusu 1/2016) in RWE (paket Nevezani).

Zemeljski plin ponuja gospodinjstvom 19 različnih dobaviteljev, nekateri so vezani le na svoja geografska področja, a izbira je kljub temu velika. Razlike v cenah so manjše kot v preteklosti, a potrošniki še vedno lahko prihrani je z izbiro ugodnejšega ponudnika. Razlika med najvišjo in najnižjo ponudbo v januarju znaša 16 centov za kubični meter (brez DDV).

Najugodnejšo ceno trenutno ponuja javno Komunalno podjetje Vrhnika, ki zemeljski plin dobavlja prebivalcem občin Vrhnika, Ljubljana, Logatec in Log – Dragomer. Drugi najugodnejši ponudnik je javno komunalno podjetje JEKO-IN Jesenice (Paket ZP in Paket 1), na tretjem mestu je Adriaplin (paket Preprosto po spletu).

Ob tem ZPS potrošnike poziva, naj na spletnih straneh dobaviteljev redno preverjajo različne akcijske ponudbe. Opozarjajo pa, naj bodo pri posamezni akcijski ponudbi pozorni tudi na omejitve ali dodatne zahteve, ki jih razkrijejo splošni pogoji ponudbe. Te se po navadi nanašajo na obdobje vezave. Nov pregled rednih in akcijskih ponudb dobaviteljev elektrike in plina na slovenskem trgu bo ZPS na svoji spletni strani ponovno objavila v februarju. (pb)

Več na: www.zps.si

Polona Bahun
O avtorju