Energetika

Januarja prevzetih za 2 odstotka več elektrike

Tudi na začetku leta se nadaljujejo dobri proizvodni rezultati hidroelektrarn.
Januarja prevzetih za 2 odstotka več elektrike
Prvi letošnji mesec je bilo iz slovenskega prenosnega omrežja prevzetih milijardo 153,4 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za 22,2 milijona kilovatnih ur ali 2 odstotka več kot januarja 2012. Povečanje odjema pa gre tokrat pripisati zgolj povečanemu odjemu za potrebe ČHE Avče, saj je bil odjem  obeh tipičnih spremljanih skupin dejansko manjši od lanskega.
Tako so neposredni odjemalci januarja iz prenosnega omrežja prevzeli 175 milijonov kilovatnih ur ali za 6,8 odstotka manj električne energije kot v enakem času lani, odjem distribucijskih podjetij pa je z dejansko prevzetimi 939,2 milijona kilovatnih ur za primerjalnimi rezultati z letom 2012 zaostal za 0,4 odstotka.
Na proizvodni strani je sicer še naprej zaznati spodbudne rezultate hidroelektrarn, ki so prvi letošnji mesec uspele zagotoviti kar 270,1 milijona kilovatnih ur električne energije in tako lanske rezultate presegle za dobrih 74 odstotkov. Dejansko doseženi rezultati so bili tudi za petino boljši od sprva predvidenih z elektroenergetsko bilanco, kar se je vse pozitivno odrazilo tudi na skupnih proizvodnih rezultatih. Tako so domače elektrarne januarja v prenosno omrežje poslale milijardo 226,5 milijona kilovatnih ur, kar je bilo za 8,4 odstotka več kot januarja lani.(bj)
Brane Janjič
O avtorju