Energetika

Jedrske države pregledale ukrepe po nesreči v Fukušimi

Na sedežu Mednarodne agencije za atomsko energijo na Dunaju je konec avgusta potekal izredni sestanek po Konvenciji o jedrski varnosti.
Jedrske države pregledale ukrepe po nesreči v Fukušimi

Sestanka se je udeležila tudi delegacija iz Slovenije, glavni razlog zanj pa je bila obravnava ukrepov po lanski nesreči v jedrski elektrarni Fukušima na Japonskem.

Države so morale pred sestankom pripraviti poročila o dejavnostih po jedrski nesreči v Fukušimi in načrtovane ukrepe v naslednjih letih, ki bodo izboljšali jedrsko varnost. Poročila so bila zelo podobna vsebinam poročil o stresnih testih, ki so jih lani pripravile vse države članice EU. Razdeljena so bila na poglavja o varnosti pred zunanjimi dogodki, o projektnih rešitvah za zagotavljanje električnega napajanja in odvoda toplote, o pripravljenosti na ukrepanje ob najtežjih nesrečah, o organiziranosti nadzora jedrske varnosti v državah, o pripravljenosti na ukrepanje ob nesrečah in o mednarodnem sodelovanju.

Na sestanku so pripravili seznam priporočljivih nadaljnjih ukrepov in se dogovorili o pomembnih vsebinah, o katerih bodo poročali na naslednjem rednem pregledovalnem sestanku po tej konvenciji leta 2014.

Slovenija se je v minulih mesecih že lotila skorajda vseh ukrepov, ki so sedaj priporočeni v zaključkih. Tako bo morala le nekoliko dodelati načrt predvidenih dejavnosti za izboljšanje jedrske varnosti. (pb)

Polona Bahun
O avtorju