Jedrska energija

JEK2: razmere v energetiki spodbujajo razmislek o postavitvi močnejšega reaktorja

Projekt JEK2 dobiva nove razsežnosti – v Gen energiji, kjer projekt razvijajo, nadaljujejo s pripravami na umeščanje v prostor, razmišljajo pa tudi o postavitvi močnejšega reaktorja. Nad pripravljalnimi aktivnostmi projekta bo medtem bdela prejšnji teden imenovana medresorska vladna skupina.  

JEK2: razmere v energetiki spodbujajo razmislek o postavitvi močnejšega reaktorja

Morebitna postavitev drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem je največji infrastrukturni projekt v državi, ki bo slovensko energetiko zaznamoval za več desetletij, če ne celo stoletje. Slovenija je na poti odločanja o izvedbi projekta, vlada je dala jasen signal, da je priprava projekta ena od prioritet, drugi blok pa hkrati z vse večjim zavedanjem o problematiki energijske samooskrbe tudi v javnosti doživlja vse višjo stopnjo sprejemljivosti.

V Gen energiji, kjer projekt pripravljajo, se po zaključeni prvi fazi, torej priprav in strateškega odločanja, trenutno pripravljajo na drugo fazo, torej prostorsko umeščanje. Da bi bdel nad razvojem projekta JEK2, je vlada je medtem že poleti imenovala Danijela Levičarja na mesto sekretarja v kabinetu predsednika vlade, pred dnevi pa tudi medresorsko delovno skupino za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti na projektu. Umeščanje v prostor načrtujejo v začetku prihodnjega leta, končno investicijsko odločitev o projektu pa lahko pričakujemo do leta 2028.

O projektu so spregovorili tudi na letošnji mednarodni konferenci NENE – New Energy for New Europe, kjer je generalni direktor Gen energije, dr. Dejan Paravan, poudaril, da Skupina Gen kot izvajalec prehoda v samooskrbni in brezogljični elektroenergetski sistem Slovenije pospešeno načrtuje komplementarno usklajene investicije v obnovljive vire in jedrsko energijo, pri čemer nadaljujejo s postopki in koraki za pospešitev izvedbe projekta JEK2 – predvsem s pripravami na umeščanje v prostor. Vzporedno s tem intenzivno pripravljajo projektno organizacijo, ter načrtujejo tehnični dialog s potencialnimi dobavitelji in izvedbo analize za izbiro ustreznega modela financiranja.

Kot ob tem poudarjajo v Gen energiji, se ob bistveno spremenjenih okoliščinah zaradi energetske krize, okrepljenih potrebah po zanesljivi oskrbi z doma proizvedeno električno energijo in povečanem interesu domačih in tujih investitorjev intenzivno ukvarjajo z možnostjo postavitve tudi močnejšega reaktorja, do 2.400 MW moči.

Katarina Prelesnik
O avtorju