Energetika

Kmalu slovesna podelitev nagrad prof. dr. Bedjaniča

Omenjene nagrade se vsako leto podeljujejo za doktorska, magistrska in diplomska dela s področij avtomatizacije in vodenja v energetiki.  
Kmalu slovesna podelitev nagrad prof. dr. Bedjaniča

Na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru bo 15. decembra 2016 potekala že 46. podelitev nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča.  

Med tehniškimi strokovnjaki uveljavljene in priznane nagrade predstavljajo memorial prof. dr. Vratislavu Bedjaniču - ustanovitelju in direktorju prve Iskrine tovarne Tela v Ljubljani.  

V šestinštiridesetih letih podeljevanja je omenjena nagrada pridobila ugledno prepoznavnost, povezano z imeni Iskre, ljubljanske in mariborske univerze ter Združenja slovenskih elektroenergetikov CIGRÉ-CIRED. V letu 2009 je sponzorstvo Nagrade prevzelo Slovensko združenje elektroenergetikov CIGRÉ-CIRED in v sodelovanju z obema slovenskima elektrotehniškima fakultetama ohranilo njeno kontinuiteto.  

V dosedanjih letih podeljenih 288 nagrad  

Nagrade za izjemna akademska dela s področij elektroenergetike in avtomatizacije se podeljujejo že od leta 1970 dalje. Doslej je bilo, vključno z letom 2016, podeljenih 288 nagrad - od tega 163 nagrajencem iz ljubljanske, 61 iz mariborske in 64 iz drugih univerz. Podeljene so bile za 54 doktoratov znanosti, 90 magisterijev in 144 diplomskih del.  

Pobudnik podeljevanja nagrad prof. dr. Vratislava Bedjaniča je zaslužni prof. dr. Anton Ogorelec.