Energetika

Končana 58. generalna konferenca IAEA

Na generalni konferenci Mednarodne agencije za atomsko energijo so predstavili prizadevanja za varno uporabo jedrske energije.
Končana 58. generalna konferenca IAEA

Na Dunaju se je 26. septembra končala 58. generalna konferenca Mednarodne agencije za atomsko energijo (IAEA), katere se je udeležila tudi slovenska delegacija.  

Po sporočilu Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost je bil na tem srečanju za predsednika konference soglasno izvoljen šrilanški veleposlanik Aliyar Lebbe Abdul Aziz. V otvoritvenem nagovoru je poudaril konstruktiven dialog in sodelovanje na področju krepitve jedrske varnosti. Nove članice IAEA so postale Komori, Džibuti, Gvajana, Vanuatu, ki so se pridružile dosedanjim 162 državam članicam.  

Amano predstavil prizadevanja IAEA  

Generalni direktor IAEA Yukia Amano, ki vodi Agencijo že drugi mandat, je poudaril napore IAEA za zagotavljanje varne uporabe jedrske energije vključno s preprečitvijo terorističnih in drugih dejanj, ki fizično ogrožajo delovanje jedrskih objektov. Poudaril je pomembnost znanosti in tehnologije vključno z jedrskimi tehnikami za omogočanje napredka in izboljšanja standarda človeštva.  

Direktor URSJV dr. Andrej Stritar je na plenarnem zasedanju 24. septembra poudaril prizadevanja za izboljšanje jedrske varnosti po fukušimski nesreči. Opisal je nacionalni akcijski program, katerega sestavni del so tudi izboljšave v JE Krško. Omenil je slovenska prizadevanja na področju pripravljenosti za primer izrednega dogodka, tehničnega sodelovanja z IAEA, izrazil podporo delu IAEA na področju varovanje jedrskih snovi in krepitvi splošnega jedrskega varovanja po svetu.  

Vzporedno z delom generalne konference IAEA je na Dunaju v dneh od 22. do 26. septembra potekala še vrsta dogodkov. (mj) 

Več o tem na http://www.ursjv.gov.si