Hidro energija

Minister napovedal, da na reki Muri ne bo hidroelektrarn

V medresorsko usklajevanje je bil poslan predlog, da se zaustavi državni prostorski načrt za gradnjo hidroelektrarn na Muri.
Minister napovedal, da na reki Muri ne bo hidroelektrarn

To je povedal minister za okolje in prostor Jure Leben na včerajšnji podelitvi certifikatov županjam in županom občin novo ustanovljenega Biosfernega območja Mura. Kot je med drugim poudaril, bo deloval v dobrobit reke Mure in zaščitenega območja. Udeležence je nagovoril skupaj z Miguelom Clüsener-Godtom iz UNESCO-vega Programa Človek in biosfera (MAB).

Biosferno območje Mura postaja že četrto biosferno območje v Sloveniji, razglašeno v okviru Unescovega Programa Človek in biosfera. Ta status daje območju posebno priložnost za razvoj in promocijo in tudi za povezovanje z ostalimi državami regije v rečnem koridorju Mure, Drave in Donave, od Avstrije, preko Slovenije, Hrvaške in Madžarske do Srbije.

Na območju Mure izjemna biotska raznovrstnost

»Človek in narava sta z roko v roki oblikovala in skrbela za to pokrajino. Reka je oblikovala značilno podobo, hkrati pa se je ohranila izjemna biotska raznovrstnost z bogastvom vrst in habitatov varovanih z nacionalno kot tudi evropsko zakonodajo. Svojevrstno pokrajino, ki jo gradijo ohranjena reka, mokrišča, obsežni poplavni gozdovi in značilna kmetijska krajina, bogati tudi izjemna kulturna dediščina,« je dejal minister. Kot je še dodal, se bo z ustanovitvijo tega območja in formalno podelitvijo pravo delo za razvoj tega območja šele pričelo.

Več o tem na: www.mop.gov.si