Energetika

Na 8. PIES-u predstavili vrsto dobrih praks

Na letošnjem posvetovanju informatikov iz energetskih podjetij se je znova potrdilo, da PIES ni strošek, ampak naložba v znanje.  
Na 8. PIES-u predstavili vrsto dobrih praks

Za posvetovanje PIES 2015, ki je 12. in 13. novembra potekalo v Grand Hotelu Portorož, je bila v primerjavi s prejšnjimi posvetovanji značilna predvsem neposredna interakcija med udeleženci.

Že tradicionalen dogodek, tokrat že osmi po vrsti, ki je zelo pomemben za izmenjavo znanj in strokovnih izkušenj, je tudi letos uspešno organiziralo Društvo informatikov v energetiki Slovenije, krajše DIES.   

Na letošnjem posvetovanju PIES so predavatelji predstavili vrsto aktualnih tem v okviru pomembnih tematskih sklopov, kot so poslovna informatika (mobilne aplikacije, energetika v »oblaku«, poslovna analitika); pametna omrežja; internet stvari (Internet of Things); procesna informatika (vodenje, elektrika, plin, toplota, tehnološka para, nadzor, statistika) ter tehnologije in trendi.  

Kakovostna izmenjava strokovnih mnenj  

Letošnja novost PIES-a so bile tako imenovane mikro okrogle mize, ki so omogočile neposredno interakcijo med udeleženci, predavatelji in sponzorji za specifično iskanje rešitev in še bolj kakovostno izmenjavo mnenj, dobrih praks in nasvetov.  

Na posvetovanju PIES 2015 so prvi dan v nizu predavanj predstavili tudi analizo informacijskih tokov v poslovnem in tehnološkem komunikacijskem omrežju Soških elektrarn Nova Gorica (SENG v okviru HSE) s požarno pregrado naslednje generacije (Palo Alto Networks). Nadalje so strokovnjaki predstavili izmenjavo podatkov med distributerji in dobavitelji leto dni po uvedbi sistema eIS; CIM projekt Elektra Gorenjska, in sicer fazo implementacije integracijske platforme in integracije prvih dveh sistemov; izzive projekta SCADA/EMS, sledila pa je še vrsta strokovno zanimivih referatov s področja informatike v energetiki.

Kot je povedal Emil Cek, je ELES s projektom implementacije novega sistema SCADA/EMS zamenjal star sistem s sodobnim, ki je kos današnjim in bodočim potrebam upravljavca prenosnega omrežja Slovenije in partnerja ENTSO-E združenja. Nov sistem podpira uporabo sodobnih IT tehnologij, standardiziranih in ELES-u prilagojenih rešitev, ki so bile uvedene v procese obratovanja v preteklih 15-ih letih.  

Nov sistem SCADA/EMS dobavitelja ABB iz Švedske omogoča poleg sodobnih komunikacij s postajnimi računalniki in med centri vodenja tudi napredne funkcionalnosti modulov SCADA, avtomatsko sekundarno regulacijo (AGC), upravljanje z voznimi redi, sistemske analize (SA), napovedi odjema (STLF), optimizacijo napetosti in proizvodnje jalove moči (VVC) ter modula za usposabljanje operaterjev (OTS).  

Strokovno zanimivo je bilo tudi na drugem dnevu PIES-a. Dolgoletni »key-note speaker« na PIES-u, dr. Norbert Pillmayr z avstrijskega KELAG-a, je tudi letos zaznal trend in predaval o združevanju poslovne in procesne informatike, ter izzivih, ki se ob tem porajajo.  

Še veliko narediti, preden bomo mirno spali!

Zanimanje udeležencev so pritegnili tudi pogledi na zagotavljanje varnosti v energetskih sistemih in možnosti sistemskega urejanja te problematike, ki sta jih podala Szabolcs Hallai iz Madžarske agencije za energetiko ter Samo Gaberšček s podjetja SRC. Kot je bilo poudarjeno, tega področja ne gre jemati zlahka in je predvsem s strani državnih organov treba še veliko narediti, preden bomo lahko mirno spali. Na isto temo so svoje poglede podali tudi predstavniki slovenske Agencije za energetiko. Drugi dan posvetovanja PIES pa se je zaključil z zanimivim predavanjem Gartner groupa z napovedjo trendov, ki nas čakajo v bližnji in malo bolj odmaknjeni prihodnosti.  

Eno ključnih sporočil PIES-a 2015 je v tem, da je varnost področje, s katerim se je treba v kratkoročni prihodnosti intenzivno ukvarjati in zanj nameniti izdatnejša sredstva, če ne želimo, da se nam zgodijo neprijetnosti, ali celo resne motnje v preskrbi z energenti.  

PIES izpolnjuje temeljno poslanstvo pri izmenjavi dobrih praks 

Kot sta po zaključku posvetovanja menila sopredsednika programskega sveta dr. Rok Rupnik in mag. Miran Novak, je PIES 2015 v strokovnem pogledu izpolnil njihova pričakovanja, saj so udeležencem omogočili, da so se dobro seznanili s trendi, novostmi in dobrimi praksami na področju informatike v energetiki. Manj so v Društvu informatikov v energetiki Slovenije (DIES) zadovoljni z letošnjo udeležbo strokovnjakov iz elektroenergetskih podjetij, če jo primerjajo z udeležbo na prejšnjih posvetovanjih PIES. Udeležba strokovnjakov iz drugih energetskih podjetij pa ostaja približno na isti ravni kot v minulih letih. 

Kot je poudaril mag. Novak, v DIES-u pričakujejo, da bodo vodstva posameznih elektroenergetskih podjetij v prihodnje pokazala več razumevanja za izmenjavo dobrih praks med strokovnjaki in bolj podprla posvetovanje PIES, če drugače ne, vsaj z večjo udeležbo njihovih informatikov. Menijo, da na tem področju gotovo ni pametno rezati stroškov, saj posvetovanje PIES ni strošek, ampak naložba v znanje in stroko.  

Vržena rokavica prof. dr. Babudra še vedno v zraku!

Ob tem je mag. Novak spomnil na besede prof. dr. Maksa Babudra na prvem posvetovanju PIES, ki je informatike v energetiki takole izzval: "Pametna omrežja so tukaj! Kje ste zdaj informatiki, kaj boste naredili?" Ta vržena rokavica po besedah mag. Novaka še vedno ostaja v zraku, njegov izziv je še vedno aktualen, saj kljub prizadevanju stroke še ni prišlo do večjih premikov na področju pametnih omrežij. "Informatiki imamo na našem področju dovolj dela, zagotovo pa so tukaj neizkoriščeni potenciali razvijalcev programske opreme, ki bi se bolj ukvarjali z razvojem podpore pametnim omrežjem, če bi se na nasprotni strani našel lastnik, ki bi financiral te projekte," je še poudaril mag. Novak.   

Miro Jakomin

Video vsebina