Jedrska energija

NEK od sinoči znova v omrežju

Nuklearno elektrarno Krško so sinoči ob 22.35  uri sinhronizirali z omrežjem, predvidoma danes pa naj bi že obratovala s polno močjo.
NEK od sinoči znova v omrežju
Iz Nuklearne elektrarne Krško so sporočili, da so po samodejni zaustavitvi elektrarne ob nedavnem potresu sistematično pregledali in stestirali vso opremo, pri čemer je temeljit pregled pokazal, da elektrarna zaradi potresa ni bila poškodovana, vsi preverjeni sistemi pa so funkcionalni. Izredni inšpekcijski pregled v NEK je včeraj opravila tudi Uprava RS za jedrsko varnost, v okviru katerega so pregledali izvedene ukrepe po samodejni zaustavitvi. Glede na rezultate izvedenih obhodov ter preglede in testiranja opreme je bilo ugotovljeno, da NEK izpolnjuje vse potrebne pogoje za ponovni zagon in obratovanje. Podrobnejša analiza dogodka, ki je pripeljal do samodejne ustavitve elektrarne, pa bo opravljena v prihodnjih dneh.

Kot rečeno, so elektrarno zato sinoči znova zagnali in priključili v elektroenergetsko omrežje, pred tem pa so potekali 
še predvideni postopki zagona in testiranja reaktorja ter drugih sistemov. Po načrtih naj bi elektrarna že ponoči dosegla 50-odstotno zmogljivost, danes pa naj bi znova obratovala s polno močjo.
Nuklearna elektrarna Krško je eden ključnih elementov za zagotavljanje nemotene oskrbe slovenskih in hrvaških odjemalcev z električno energijo, v prvih enajstih letošnjih mesecih pa je v prenosno omrežje oddala že 5 milijard 552,8 milijona kilovatnih ur električne energije, kar je bilo za skoraj 11 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in tudi za dva odstotka več, kot je bilo sprva načrtovano z letošnjo elektroenergetsko bilanco.

Brane Janjič
O avtorju