Omrežja

Nemčija pospešuje postopke gradnje novih infrastrukturnih projektov

Dolgotrajni postopki pridobivanja dovoljenj lahko močno upočasnijo gradnjo infrastrukture, zato so se v Nemčiji odločili za paket ukrepov, ki bodo omogočili hitrejše umeščanje v prostor in gradnjo. Ukrep se nanaša predvsem na projekte umeščanja železniških povezav in električnih omrežij.

Nemčija pospešuje postopke gradnje novih infrastrukturnih projektov

Nemške zvezne in deželne vlade so sprejele paket ukrepov, ki bodo omogočali hitrejše umeščanje in gradnjo infrastrukturnih projektov, kot so železnice in elektroenergetska omrežja, poroča Euractiv. Del teh ukrepov zajema tudi avtomatsko odobritev posamezne vloge, če pristojni organi v določenem roku nanjo ne podajo odziva.

Pospešitev postopkov je posledica razmer na področju zemeljskega plina ob ruski invaziji na Ukrajino. Takrat je morala Nemčija v nekaj mesecih zgraditi nove terminale za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina. Postopke gradnje so interventno pospešili, zato so bili namesto dolgotrajnega večletnega umeščanja v prostor in odobritvenih postopkov objekti zgrajeni v izjemno kratkem času nekaj mesecev.

Kot je ob tem za Euractiv povedal predsednik Spodnje Saške, Stephan Weil, naj bi hitro umeščanje v prostor postalo model za mnoge druge infrastrukturne projekte. Pospešitve postopkov in načrtovanje infrastrukturnih objektov naj bi z dogovorom podprle tudi nemške zvezne deleže in nemška vlada.

Po poročanju portala je k nacionalnim prizadevanjem za zmanjševanje birokracije pozval tudi nemški kancler Olaf Scholz, ki je povedal, da paket pospeševanja projektov vključuje okoli 100 posameznih ukrepov.

Dogovor naj bi v največji možni meri izkoristil tudi pravila Evropske unije o umeščanju infrastrukturnih projektov, hkrati pa ravno pravila unije, še posebej na področju varovanja narave in pravne varnosti, lahko predstavljajo ovire pri hitrejšem odobravanju projektov. Če bo potrebno, bo nemška vlada zato sprožila postopke za spremembo evropske zakonodaje.

Da bi kar najbolj pospešili projekte, bodo zato projektom, za katere obstaja velika verjetnost odobritve, omogočili gradnjo že pred dokončno odobritvijo projekta, še poroča Euractiv.

Katarina Prelesnik
O avtorju