Energetika

NENE 2021

Septembra bo na Bledu potekala jubilejna 30. mednarodna konferenca o jedrski energiji, katere rdeča nit bo tudi letos uporaba jedrskih tehnologij in znanosti.
NENE 2021
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije organizira že 30. mednarodno konferenco Nuclear Energy for New Europe, ki bo letos potekala med 6. in 9. septembrom na Bledu. Organizatorji upajo, da jim bodo epidemiološke razmere dovolile vsakoletno srečanje jedrskih strokovnjakov iz različnih področij v živo ali vsaj tako kot lani, v hibridni obliki, pri čemer avtorje vabijo, da oddajo povzetke svojih predstavitev najpozneje do 30. aprila. Podrobnejše informacije glede konference, ki jih bodo sproti osveževali, so dostopne na konferenčni spletni strani NENE2021, za morebitna dodatna vprašanja pa se lahko obrnete tudi na spletni naslov nene2021@ijs.si.
Društvo jedrskih strokovnjakov Slovenije, ki združuje znanstvene delavce in strokovnjake s področja miroljubne uporabe jedrske znanosti in tehnologije ter vse, ki jih to področje zanima, konference z naslovom Nuklearna energija za novo Evropo, uspešno pripravlja že vrsto let. Lanske, ki je potekala med 7. in 10. septembrom v Portorožu, in sicer preko spleta in v živo, se je udeležilo več kot 200 strokovnjakov iz 21 držav. Osrednje teme konference pa so lani bile namenjene predstavitvi zadnjih dosežkov jedrske energetike in novostim na področju razvoja jedrske tehnologije, sodelovanju znanosti in industrije ter pomenu jedrske energije pri trajnostni oskrbi z nizkoogljično električno energijo, pri čemer je bil še poseben poudarek dan zanesljivosti in odpornosti obratovanja jedrskih elektrarn ter načrtovanju novih proizvodnih jedrskih zmogljivosti v Sloveniji, predstavljene pa so bile tudi novosti na področju razvoja fuzijskih tehnologij. 
Brane Janjič
O avtorju