Jedrska energija

Nova strategija prostorskega razvoja omogoča umeščanje jedrskih objektov

Nova strategija prostorskega razvoja do leta 2050, ki so jo sprejeli v Državnem zboru, odpira vrata umeščanju jedrskih objektov v prostor. To je eden od pogojev za nadaljevanje prizadevanj za izgradnjo drugega bloka krške nuklearke.

Nova strategija prostorskega razvoja omogoča umeščanje jedrskih objektov

Poslanci Državnega zbora so sprejeli novo strategijo prostorskega razvoja, ki nadomešča prejšnjo iz leta 2004. Slednja ni dopuščala širitve jedrskih lokacij, kar nova strategija omogoča, hkrati pa ne določa natančne lokacije oziroma lokacij novih jedrskih objektov.

Z novo strategijo je tako izpolnjen eden od potrebnih pogojev za nadaljevanje postopkov umeščanja drugega bloka jedrske elektrarne Krško, odpirajo pa se tudi možnosti vzpostavitve novih, dodatnih jedrskih zmogljivosti. Natančnih lokacij strategija ne predvideva, na Ministrstvu za naravne vire in prostor pravijo, da bodo predmet drugih postopkov.

Kot so ob sprejetju strategije zapisali na Ministrstvu za naravne vire in prostor, so v pripravo strategije, ki je nastajala več let, vključili več kot 1100 deležnikov, nastala je na podlagi 26 strokovnih podlag, izvedli so 48 javnih posvetov.

Na ministrstvu poudarjajo, da vzpostavlja odgovornejši odnos do prostora ter upošteva aktualne izzive urbanizma, podnebnih sprememb, stanovanjske oskrbe, trajnostne mobilnosti, prehranske in energetske samooskrbe ter vpetosti v mednarodni prostor.

Ob vse večji prometni obremenitvi pa strategija začuda ne predvideva širitev cestnih povezav, ampak poudarja razvoj javnega potniškega prometa.

Katarina Prelesnik
O avtorju