Jedrska energija

O možnostih vključitve slovenskih podjetij v jedrske dobavne verige tokrat z Westinghousom

90 udeležencev iz več kot 40 slovenskih podjetij se je udeležilo današnje druge predstavitve možnosti vključitve v jedrske dobavne verige. Tokrat so priložnosti v svoji dobavni verigi predstavili pri ameriški družbi Westinghouse.

O možnostih vključitve slovenskih podjetij v jedrske dobavne verige tokrat z Westinghousom

Pri Posavski gospodarski zbornici so danes v Informacijskem središču GEN v Vrbini pripravili drugo uspešno predstavitev možnosti vključevanja slovenskih podjetij v mednarodne dobavne verige za izgradnjo in vzdrževanje jedrskih elektrarn v Evropi.

Prvo tovrstno predstavitev so pripravili januarja v sodelovanju s francosko družbo EDF, tokrat pa so priložnosti na področju vključevanja v gradnjo in vzdrževanje nukleark, v Evropi in tudi globalno, udeležencem predstavili še v sodelovanju z družbo Westinghouse. Obe družbi sta, skupaj s korejskim KHNP, možni dobaviteljici tehnologij za izgradnjo JEK2.

Družba Westinghouse je v slovenskem prostoru sicer že dobro poznana, saj je tudi obstoječa jedrska elektrarna v Krškem zgrajena z njihovimi tehnologijami, podjetje pa je dolgoletni dobavitelj elektrarne: konstruirali so njen reaktor, skozi leta obratovanja pa ji zagotavljajo svojo podporo in tehnologijo. Ob tem skozi celotni proces gradnje in nadaljnjega vzdrževanja in obratovanja elektrarne sodelujejo tudi domača podjetja kot del dobavne verige.

Na to dejstvo je ob današnjem dogodku spomnil tudi predsednik GZS Posavske gospodarske zbornice, Krško Gorazd Pfeifer, ki je izpostavil podjetja, ki so bila del domače verige že ob podpisu pogodbe za izgradnjo NEK leta 1973, to so podjetja Hidromontaža, Litostroj, Gradis, Metalna, I.B.Elektoprojekt, Rade Končar, Jugoturbina, Hidroelektra, Djuro Djaković in Elektroprojekt-Zagreb.

Ker je Slovenija ponovno pred izzivom gradnje nove jedrske elektrarne, je smotrno, da se v dobavne verige ponovno vključijo domača podjetja, ki imajo znanje, izkušnje, kompetence in zmožnosti za sodelovanje ne le pri gradnji domače elektrarne, ampak da se vključijo tudi v projekte v regiji in širše. Nekatera slovenska podjetja so sicer že tradicionalno del jedrske dobavne verige, in uspešno sodelujejo s Skupino GEN, je povedal generalni direktor GEN dr. Dejan Paravan, ki je poudaril, da pa je še mnogo potenciala tudi v podjetjih, »ki bi želela razviti ustrezne kompetence in se vključiti v mednarodne dobavne verige ter tako izkoristiti poslovno priložnost, ki se pojavlja s porastom jedrskih novogradenj v Evropi in globalno.«

Katarina Prelesnik
O avtorju