Energetika

Petrol in MOL še naprej sodelujeta v projektu Energetska obnova Ljubljane

Po uspešno zaključenih prvih dveh fazah projekta sta podpisala dogovor o nadaljevanju projekta energetske prenove stavb.
Petrol in MOL še naprej sodelujeta v projektu Energetska obnova Ljubljane

Zmanjšanje vplivov na okolje, znižanje stroškov za oskrbo z energijo, zmanjšanje rabe energije, nespremenjeno udobje v prostorih in prihranki. Vse to so prednosti, ki jih prinaša energetska prenova stavb. Hkrati so to tudi pomembni dejavniki, ki vplivajo k učinkovitejši rabi energije in posledično bolj trajnostnemu gospodarstvu. Tako so Petrol in partnerji v konzorciju samo v Ljubljani v letih 2017 in 2018 izboljšali energetsko učinkovitost 48 ljubljanskih stavb, nato pa nadaljevali s prenovami še dodatnih enajstih stavb. Gre za najobsežnejše javno-zasebno partnerstvo v Sloveniji z vidika energetskega pogodbeništva, v okviru katerega je Petrol prevzel vsa tehnična in ekonomska tveganja izvedbe in upravljanja projekta.

V okviru tretje faze projekta bodo, poleg že prenovljenih 59 stavb v Ljubljani, energetsko prenovili še dodatnih 27 stavb. Kar 17 od teh bo deležno celovite energetske sanacije, ki obsega prenovo celotnega ovoja stavbe, strojnih in elektro energetskih sistemov v stavbi ter izvedbo drugih ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti. Deset od skupaj 27 objektov bo delno energetsko saniranih. Poleg prenov kotlovnic, vgradnje visoko učinkovitih sistemov klimatskih naprav, toplotnih črpalk in izolacij streh, bo v okviru projekta prenovljenih tudi 21.500 m2 ovojev stavb, za prenovo notranje razsvetljave pa nameščenih preko 9.700 novih varčnih LED luči. V okviru projekta energetske prenove Ljubljane pa so prenovili tudi Kopališče Tivoli.
MOL bo s tem na letni ravni prihranil skoraj 745 tisoč evrov, oziroma toliko, kolikor toplotne in električne energije v enem letu porabi skupaj približno 274 gospodinjstev. Ljubljana bo samo s tretjo fazo projekta v enem letu zmanjšala emisije CO2 za 968 ton letno. To je toliko, kolikor emisij vsrka 46 tisoč dreves, kar je primerljivo površini štirih grajskih gričev, na katerem stoji Ljubljanski grad.

Nadaljevanje tega projekta pa ni edini tovrstni projekt Petrola v letošnjem letu. v maju so namreč začeli z dvema novima projektoma energetske prenove stavb v Kranju in v Brežicah. Gre za dve javno zasebni partnerstvi, s katerima bodo v skupnem seštevku zmanjšali emisije CO2 za nekaj več kot 885 ton letno, kar je enako količini, ki bi jo letno vsrkalo 45 tisoč dreves. V juniju pa so uspešno zaključili prenovo javne razsvetljave v občini Vrbas v Srbiji. V projektu je bilo zamenjanih preko 2.500 energetsko neučinkovitih svetilk z novimi LED svetilkami, s čimer so pomagali prihraniti več kot 75 odstotkov električne energije in zmanjšati svetlobno onesnaževanje.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.