Energetika

Ponudba plina za trikrat presegla povpraševanje

Na prvem vmesnem razpisu v okviru energetske platforme za skupni nakup plina AggregateEU so dobavitelji ponudili skoraj 100 milijard kubičnih metrov plina, povpraševanja s strani evropskih podjetij pa je bilo za 34 milijard.

Ponudba plina za trikrat presegla povpraševanje

Pred kratkim se je uspešno zaključil prvi srednjeročni razpis za nakup plina v okviru energetske platforme EU, na katerega je prispelo za skupno 97,4 milijarde kubičnih metrov plina ponudb. 
Prek platforma AggregateEU – mehanizma za združevanje povpraševanja in skupno nabavo – je Komisija od 19 zainteresiranih podjetij sicer zbrala »le« za 34 milijard kubičnih metrov povpraševanj po plinu, kar pomeni, da je ponudba za skoraj trikrat presegla povpraševanje. Po uskladitvi prek platforme AggregateEU bodo zdaj podjetja lahko začela dvostranska pogodbena pogajanja.
 
Izvršni podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič je ob tej priložnosti izpostavil, da gre še za en pozitiven mejnik pri delu energetske platforme EU, pri čemer z usklajevanjem in sodelovanjem krepimo energetsko varnost Evrope v zahtevnih geopolitičnih razmerah. Dejstvo, da ponudbe za skoraj trikrat presegajo skupno povpraševanje, znova potrjuje, da je sistem AggregateEU postal dinamičen trg za kupce in zanesljive mednarodne dobavitelje plina ter da podpira konkurenčnost evropske industrije in ohranja stabilne cene.

V okviru tega prvega srednjeročnega razpisa so kupci lahko predložili povpraševanje po plinu za več šest mesečnih obdobij, a. največ za pet let, in sicer od aprila 2024 do oktobra 2029. Vmesni razpis je nova storitev, ki jo je Komisija ponudila v okviru instrumenta AggregateEU, da bi kupce in prodajalce povezala tudi po kratkoročni krizi, s katero smo se soočali v zadnjih dveh zimah. Cilj tega novega izdelka je zagotoviti stabilnost in predvidljivost dobave sodelujočim podjetjem v prihodnjih letih, pri čemer gradi na temeljih kriznega mehanizma, vzpostavljenega lani. Še Letos bodo sicer sledili tudi drugi razpisi, tako kratkoročni kot srednjeročni. 

Brane Janjič
O avtorju