e-mobilnost

Pred HE Fala zaživela javna električna polnilnica

Polnilnica je opremljena s tremi standardnimi priključki in omogoča polnjenje dveh vozil hkrati, deluje pa 24 ur na dan.

Pred HE Fala zaživela javna električna polnilnica

Dravske elektrarne Maribor so konec tedna na parkirišču pred hidroelektrarno Fala odprle  polnilno postajo visoke moči namenjeno zunanjim uporabnikom. Postaja je opremljena s tremi priključki, in sicer podpira standarde CHAdeMO, CCS (Combined Charging System) in Type 2 (AC). Polnilnica je vključena v zaledni sistem eFrend, navodila za uporabo in plačilo prejete električne energije so nameščena na polnilnici, kjer uporabniki najdejo tudi kodo QR za namestitev aplikacije za sistema Android in iOS.  Polnilno mesto 50 kW DC s priključkoma CHAdeMO in CCS omogoča, da baterijo električnega vozila v dobre pol ure napolnite z do 25 kWh električne energije, kar je v povprečju dovolj za približno 150 kilometrov. Polnilna postaja pa ima tudi priključek Type 2 AC z močjo 22 kW, tako da omogoča polnjenje dveh vozil hkrati.

Generalni direktor Dravskih elektrarn mag. Damjan Seme je ob postavitvi polnilnice izpostavil, da Dravske elektrarne s postavitvijo polnilne postaje visoke moči ob hidroelektrarni, ki nudi polnjenje električnih vozil z električno energijo iz obnovljivega vodnega vira, sledijo zavezam in ciljem države in skupine HSE pri zelenem prehodu. Glede na rast števila električnih vozil in skladno s primarno dejavnostjo družbe, Dravske elektrarne  sicer načrtujejo ob hidroelektrarnah na slovenskem delu reke Drave postavitev še več dodatnih polnilnih postaj, ki bodo namenjene tudi zunanjim uporabnikom. 

Brane Janjič
O avtorju