Energetika

Predstavnika agencije CINEA zadovoljna z videnim

ELES in HOPS sta obiskala predstavnika Evropske izvršne agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA) in si ogledala dosedanje delo pri PCI projektu SINCRO.GRID.

Predstavnika agencije CINEA zadovoljna z videnim

V Ljubljani sta obiskala republiški center vodenja, kjer so jima elesovi strokovnjaki predstavili ključne značilnosti in delovanje sistema za dinamično spremljanje obremenitev daljnovodov DTR SUMO, virtualni čezmejni center vodenja in vse posege v sisteme IKT, potrebne za vzpostavitev omenjenih aplikacijskih rešitev v obstoječem sistemu SCADA/EMS. Predstavnika CINEA sta si na terenu ogledala inovativno vremensko postajo, ki sistemu DTR SUMO zagotavlja vremenske podatke.

Obiskala sta tudi tri transformatorske postaje. V RTP Okroglo sta si ogledala baterijske hranilnike električne energije, v RTP Beričevo so jima predstavili napredovanje del za vgradnjo statičnega kompenzatorja STATCOM, v RTP Divača pa sta si ogledala že delujočo dušilko in energetski kondenzator z dušilnim vezjem. Napredovanje projekta sta si predstavnika CINEA ogledala tudi na lokacijah na območju Republike Hrvaške.

Vse naprave, inštalirane v okviru projekta SINCRO.GRID, bodo prispevale k povečanju fleksibilnosti jalove moči ter s tem optimizaciji napetosti  v slovenskem in hrvaškem prenosnem elektroenergetskem omrežju. Njihovo obratovanje bo usklajeval virtualni čezmejni center vodenja.  
Predstavnika agencije sta pohvalila delo in aktivnosti, ki so bile opravljene do sedaj in pozvala k enako uspešnemu zaključevanju projekta.

Spomnimo, projekt SINCRO.GRID koordinira družba ELES, v njem pa sodelujejo hrvaški operater prenosnega omrežja HOPS, slovenski operater distribucijskega omrežja SODO in hrvaški operater distribucijskega omrežja HEP-ODS. Gre za prvi projekt s področja pametnih omrežij, ki je sofinanciran iz programa Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF), projekt pa je bil leta 2015 uvrščen tudi na evropski seznam PCI projektov.

Namen projekta je omogočiti učinkovitejšo uporabo obstoječega elektroenergetskega omrežja v Sloveniji in na Hrvaškem. To bo obstoječi infrastrukturi zagotovilo sprejemanje večjih količin električne energije iz obnovljivih virov in zanesljivejšo oskrbo z električno energijo. Ta projekt bo v elektroenergetskem sistemu v Sloveniji in na Hrvaškem omogočil boljše zagotavljanje ustreznega napetostnega profila in sistemskih storitev po sekundarni rezervni moči. Skupna višina investicije sicer znaša 88,6 milijona evrov.

Polona Bahun
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.