Energetika

Prenovili 48 stavb, s pogodbo predvidenih še 11 objektov

Predstavnika MOL in družbe Petrol sta včeraj na Ljubljanskem gradu podpisala pogodbo, ki omogoča nadaljevanje energetskih prenov stavb.
Prenovili 48 stavb, s pogodbo predvidenih še 11 objektov

Gre za pogodbo o nadaljevanju javno-zasebnega partnerstva med Mestno občino Ljubljana in konzorcijem družb Petrol in Resalta po principu energetskega pogodbeništva. Pogodbo sta 4. oktobra na Ljubljanskem gradu podpisala župan Zoran Janković in predsednik uprave Petrola mag. Tomaž Berločnik.

Po sporočilu Mestne občine Ljubljana (MOL) so leta 2017 z omenjenim konzorcijem podpisali pogodbe za prvo fazo energetske prenove javnih stavb v lasti MOL. V tem okviru so energetsko prenovili 48 stavb, med njimi kulturne in zdravstvene objekte, vzgojno-izobraževalne ustanove, športne objekte ter objekte mestne uprave. S prenovami, ki so jih zaključili letos, so že znatno zmanjšali porabo energentov.

Skupno bodo ohranili več kot 170.000 dreves!

V okviru včeraj podpisanega partnerstva bodo prenovili nadaljnjih 11 objektov, in sicer 4 osnovne šole, 3 vrtce, 2 objekta lokalne samouprave in 2 športna objekta. »S tem bomo še dodatno poskrbeli za zmanjšanje porabe energentov in povečanje deleža obnovljivih virov ter posledično tudi za znižanje emisij toplogrednih plinov. Tako bomo ohranili kar 22.000 dreves. Če pa k temu prištejemo še 150.000 dreves, ki smo jih ohranili že na podlagi prvega dela projekta, potem bo skupno ohranjenih kar več kot 170.000 dreves,« so pojasnili na MOL.

Ob tem so še omenili, da bodo v drugem delu partnerstva celovito prenovili Vrtec Najdihojca (enota Biba), Vrtec Galjevica (enota Galjevica), OŠ Vodmat, OŠ Oskarja Kovačiča (dve lokaciji), OŠ Poljane ter večnamensko dvorano in bazen Kodeljevo, delno pa Vrtec Otona Župančiča (enota Živ žav), ŠD Krim ter stavbi Mestne uprave MOL v Savljah ter na Dunajski cesti 367 (tu ima prostore tudi Mestna knjižnica Ljubljana).