Energetika

Priznanje MOL-u in konzorciju družb Petrol in Resalta

Nagrado so prejeli 16. aprila na Dnevih energetikov v Portorožu, v kategoriji Energetsko učinkovit projekt, in sicer za energetsko obnovo Ljubljane (EOL-1).
Priznanje MOL-u in konzorciju družb Petrol in Resalta

Projekt EOL-1 je bil prepoznan kot zmagovalen na področju energetske učinkovitosti in varčne rabe energije po izboru strokovne komisije razpisa in tudi po številu prejetih glasov spletnih bralcev časnika Finance.

Po sporočilu družbe Petrol so nagrajenci Mestna občina Ljubljana (MOL) in konzorcij družb Petrol in Resalta v sklopu projekta Energetska obnova Ljubljane skupaj poskrbeli za izboljšanje energetske učinkovitosti v 48 ljubljanskih stavbah, s skupno investicijo v višini 15 milijonov evrov. Energetsko so sanirali vrtce, osnovne šole, športne dvorane in javne stavbe. Le-te so v glavnem mestu ob posodobitvah zadihale na novo, Ljubljani pa letno prihranile več kot milijon evrov, kar je zadosti za pokritje energetskih stroškov kar 500 gospodinjstev.

S sanacijami so uspešno zmanjšali tudi izpuste toplogrednih plinov, za približno 3.000 ton letno, kar je enako, kot če bi na novo zasadili 150.000 dreves. Vse celovito energetsko obnovljene stavbe se po obnovi oskrbujejo s 25 % deležem energije iz obnovljivih virov.

Projekt že prejel prestižno evropsko nagrado

Kot med drugim še omenja družba Petrol, je Evropska komisija navedenemu projektu februarja letos že podelila prestižno evropsko nagrado European Energy Service Award za izstopajoče rezultate ali prizadevanja na področju energetskih storitev v Evropi. Omenjeno nagrado, ki se podeljuje projektom in podjetjem za njihov prispevek k razvoju evropskega trga energetskih storitev, je konzorcij prejel na Investicijskemu forumu županov, v organizaciji Evropske komisije in Agencije za mala in srednja podjetja (EASME).

 

Miro Jakomin
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.