Energetika

S 1. septembrom z novo energijsko nalepko EU tudi svetila

Prehodno obdobje za zamenjavo stare z novo nalepko se bo zaključilo 28. februarja 2023.

S 1. septembrom z novo energijsko nalepko EU tudi svetila

Gospodinjskim aparatom in izdelkom, ki so od 1. marca opremljeni z novo energijsko nalepko EU (hladilniki, zamrzovalniki pomivalni stroji, pralni stroji in televizijski sprejemniki ter drugi zunanji monitorji), se bodo 1. septembra pridružila še svetila (žarnice in sijalke). Proizvajalci svetil so sicer morali z novo energijsko nalepko že opremiti vsa nova svetila, ki so na trg prišla po 1. maju letos, vendar na prodajnih mestih potrošniku nova nalepka še ni vidna, mu bo pa morala biti s 1. septembrom 2021. Z novo nalepko bodo morala biti od takrat naprej na vseh prodajnih mestih opremljena tudi svetila, ki bodo na trg prišla 1. septembra 2021 ali pozneje.

Za vsa stara svetila, ki so v fizičnih in spletnih trgovinah že na voljo, pa bo veljalo 18-mesečno prehodno obdobje, ko se bodo ta lahko še vedno prodajala s staro nalepko. Prehodno obdobje se bo zaključilo 28. februarja 2023. Vse druge skupine izdelkov pa bodo novo energijsko oznako prejele najkasneje do leta 2030.

Spomnimo, najpomembnejša sprememba nalepke je ponovna uporaba enostavnejše lestvice A–G. Ker je stari sistem označevanja razredov od A+++ do G za potrošnike postal preveč zapleten, se je Evropska komisija odločila, da poenostavi sistem označevanja, s čimer naj bi kupcem olajšali odločitev pri nakupu izdelkov. Nova lestvica je strožja in zasnovana tako, da lahko oceno „A“ sprva doseže zelo malo izdelkov, kar omogoča vključitev učinkovitejših izdelkov v prihodnosti. Energijsko najučinkovitejši izdelki, ki so trenutno na trgu, bodo zdaj običajno označeni z „B“, „C“ ali „D“.

Na nalepke bodo vključeni številni novi elementi, vključno s povezavo QR na podatkovno zbirko za celotno EU, ki bo potrošnikom omogočila, da najdejo več podrobnosti o izdelku. Poleg prevrednotenja razreda energijske učinkovitosti posameznega izdelka je drugačna tudi oblika nove nalepke, z jasnejšimi in sodobnejšimi ikonami. Prevrednotene nalepke tako kot prejšnje nalepke prikazujejo več kot le razred energijske učinkovitosti. 

Polona Bahun
O avtorju