Energetika

Samooskrba z električno energijo iz OVE

Na Ministrstvu za infrastrukturo je v pripravi Net-metering kot drugačen pristop k samooskrbi gospodinjstev in podjetij z električno energijo.  
Samooskrba z električno energijo iz OVE

Samooskrba z električno energijo pomeni proizvajanje električne energije iz obnovljivih virov energije (OVE). V prvi vrsti je namenjena fotonapetostnim sistemom.  

Ministrstvo za infrastrukturo je informacijo o javni obravnavi Uredbe o samooskrbi z električno energijo iz OVE (dokument uvaja net-metering) objavilo na spletni strani informacijskega portala Energetika 9. junija 2015.

Kot je na spletni strani Gorenjskih elektrarn zapisal Iztok Jenko, vodja službe za sončne elektrarne, je trenutno fotovoltaični trg v Sloveniji v obdobju mirovanja, zato je za nadaljnji razvoj obnovljivih virov energije potrebna podpora energetske politike, nato pa sprejem pravih konkretnih korakov, ki bodo državi omogočali stabilen prehod na obnovljive vire energije.  

Razvoj vedno bolj v smeri razpršenih virov  

Obnovljivi viri energije imajo vedno večjo vlogo pri zadovoljevanju potreb človeštva po električni energiji, saj ne obremenjujejo okolja, niti z emisijami prašnih delcev niti s CO2 in so neomejen vir energije. Razvoj energetike v svetu in Evropski uniji gre vedno bolj v smer razpršenih virov električne energije, samooskrbe z električno energijo in posledično razvoja pametnih omrežij. Do sedaj pasivni »mali porabniki« naj bi tako postali aktivni udeleženci v energetiki, saj se lahko samooskrbujejo z električno energijo in jo v nekaterih primerih tudi prodajajo.  

Po letu 2020 naj bi bile vse stanovanjske novogradnje skoraj ničenergijske. Korak naprej so aktivne hiše, kar pomeni, da morajo imeti vir, s katerim lahko proizvajajo elektriko iz obnovljivih virov energije. Med možnimi izbirami je tako tudi postavitev mikro sončne elektrarne na stanovanjskem ali poslovnem objektu in uvedba net-meteringa.  

Net-metering deluje na osnovi števca  

Net-metering oz. neto meritev je obračun električne energije in predstavlja drugačen pristop od dosedanjega sistema podpor proizvajalcem električne energije iz malih sončnih elektrarn. Omogoča samooskrbo gospodinjstev in podjetij z električno energijo.  

Net-metering deluje na osnovi števca električne energije, ki se vrti v obe smeri. Takrat, ko sončna elektrarna proizvaja več električne energije, kot jo objekt troši, viške oddaja v omrežje (podnevi). Ponoči, ko sončna elektrarna ne proizvaja energije, pa objekt jemlje električno energijo iz omrežja. Ker je proizvedena količina električne energije v sončnih elektrarnah v poletnih mesecih višja kot pozimi, je nujeno potrebno, da obračunsko obdobje neto meritev zajema celotno koledarsko leto. To tudi zagotavlja, da morajo biti na objektih postavljene sončne elektrarne optimalne zmogljivosti. (mj)  

Več o tem na www.gek.si