Energetika

Še vedno prostor za dobro ponudbo

Zveza potrošnikov Slovenije organizira nov skupinski nakup električne energije in zemeljskega plina.
Še vedno prostor za dobro ponudbo

Cilj letos že tretje kampanje Zamenjaj in prihrani je potrošnikom, ki jih zanima menjava dobaviteljev energije, ponovno zagotoviti čim boljšo ponudbo, brez skritih stroškov in brez vezave, z navzgor omejeno ceno za obdobje enega leta. Zamenjava dobavitelja energije je preprosta, brezplačna in nezavezujoča. Sodelujejo lahko vsi potrošniki, ki so gospodinjski odjemalci električne energije in zemeljskega plina na območju Slovenije.

Potrošniki se za sodelovanje v skupinskem nakupu najlažje prijavijo preko spletne strani www.ZAMENJAJinPRIHRANI.si, prijave pa sprejemajo tudi po telefonu. Ob nezavezujoči prijavi, ki jih sprejemajo do 3. aprila, bodo potrebovali podatke o porabi energije v gospodinjstvu v preteklih 12 mesecih, na podlagi katerih bodo pripravili oceno prihrankov, ki jo bodo prijavljeni prejeli hkrati s ponudbo, predvidoma v sredini maja. Na podlagi prejete individualne ocene prihrankov in ponudbe se bodo potrošniki nato lahko odločili za zamenjavo dobavitelja ali za zvestobo sedanjemu. Ob tem na Zvezi potrošnikov poudarjajo, da potrošnik ponudbo za zamenjavo dobavitelja sprejme šele s podpisom pogodbe z zmagovalnim dobaviteljem licitacije. Podpisovanje pogodb z novim dobaviteljem bo potekalo do 18. junija.

Na licitaciji, ki bo 4. aprila bodo lahko sodelovali vsi ponudniki elektrike in plina, ki so izrazili interes za sodelovanje in potrdili, da se strinjajo s pogoji skupinskega nakupa in opredeljenimi lastnostmi ponudb (na primer navzgor omejena cena za 12 mesecev, nobenih sankcij za odstop od pogodbe ali skritih stroškov, pravočasno obvestilo o ceni po poteku 12 mesecev).
Ker se v zadnjem obdobju višajo cene električne energije tako za gospodinjske kot negospodinjske odjemalce na veleprodajnih trgih, kar se odraža tudi na računih gospodinjskih odjemalcev pri nekaterih dobaviteljih, je po mnenju predsednice Zveze potrošnikov Brede Kutin ravno sedaj pravi čas za novo kampanjo in je še dovolj prostora za pridobitev dobre ponudbe v okviru skupinskega nakupa energije.

V prejšnji kampanji so potrošniki skupaj prihranili več kot 1,2 milijona evrov, dobavitelja energije je zamenjalo več kot 13.200 gospodinjstev, sklenjenih pa je bilo več kot 15.700 pogodb, saj so potrošniki v posameznih gospodinjstvih zamenjali tako dobavitelja elektrike kot plina.

Ker so v preteklih dveh kampanjah nekateri potrošniki sporočili, da so jih na domu obiskali akviziterji, ki naj bi v imenu Zveze potrošnikov pomagali potrošnikom do cenejše elektrike in plina ter jih tako prepričali v podpis pogodbene dokumentacije, Breda Kutin opozarja, da ne gre za njihove predstavnike.

Polona Bahun
O avtorju