Energetika

SENG tudi letos obdarile novogoriško bolnišnico

Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica podarili turbinski ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov.
SENG tudi letos obdarile novogoriško bolnišnico

Soške elektrarne Splošno bolnišnico dr. Franca Derganca Nova Gorica z vsakoletno novoletno donacijo in sodelovanjem pri različnih aktivnostih podpirajo že več kot 25 let. Donacijo običajno predajo decembra, zaradi zdravstvene krize povezane z epidemijo koronavirusa pa so letos predajo izvedli že novembra in novogoriški bolnišnici podarili turbinski ventilator in izolator za obravnavo in prevoz bolnikov, tudi tistih s covidom-19.

Splošna bolnišnica dr. Franca Derganca Nova Gorica je najmlajša splošna bolnišnica v Sloveniji, letos beleži 64 let delovanja, in je hkrati največja zdravstvena ustanova v severno Primorski regiji. Zaostrene zdravstvene razmere, ki jih je povzročila epidemija novega koronavirusa, predstavljajo za vodstvo bolnišnice in vse zaposlene velik izziv, tako po strokovni kot tudi organizacijski plati. Za uspešen boj z virusom so se morali v bolnišnici hitro in učinkovito prilagoditi novim, kriznim razmeram. Tako so v začetku oktobra v okviru bolnišnice vzpostavili oddelek za bolnike s covidom-19, v katerem se dnevno zdravi približno 40 bolnikov, zanje pa skrbi približno 10 zdravnikov in 40 zaposlenih v zdravstveni negi. Poleg kadrovske stiske se bolnišnica sooča tudi s pomanjkanjem primerne medicinske opreme.

Respirator, ki ga je SENG predal Splošni bolnišnici Nova Gorica, sodi v visok razred transportnih ventilatorjev, saj omogoča uporabo različnih ventilacijskih tehnik. Opremljen je s sistemom, ki brezžično komunicira z drugimi medicinskimi napravami, na primer z defibrilatorjem, ali napravo za izvajanje srčne masaže, pošilja lahko podatke o stanju in nastavitvah na oddaljen računalnik. Bistvena razlika z drugimi ventilatorji je, da temelji na turbinski tehnologiji, zato za delovanje ni odvisen od kisikove podpore. Lahko deluje tudi  brez kisika, ki pa se lahko dodaja iz prenosne jeklenke ali stenske inštalacije. Poleg respiratorja je bil bolnišnici predan tudi izolator za prevoz bolnikov s covid-19, v pogojih podtlaka in ob filtriranju vstopnega in posebej izstopnega zraka s HEPA filtri. Oba aparata bosta bistveno olajšala delo zdravstvenih delavcev, ki skrbijo za bolnike z najtežjim potekom bolezni.

V. d. direktorja Splošne bolnišnice Nova Gorica mag. Ernest Gortan je v zahvali ob sprejemu dragocene medicinske opreme poudaril, da sta humanost in solidarnost vrednoti, ki se še posebej pokažeta v težkih časih, kot je v tem trenutku spopad z epidemijo. »Odločitev  podjetij in posameznikov iz naše regije, da donirajo sredstva in medicinsko opremo  za  zdravljenje bolnikov s koronavirusom, predstavlja za nas veliko spodbudo k zavzeti in strokovni zdravstveni obravnavi covidnih bolnikov in nenazadnje vseh bolnikov, ki prav tako v tem času potrebujejo našo strokovno pomoč. Hvaležni smo družbi SENG, ki tudi letos ohranja dobro prakso dobrodelnosti iz prejšnjih let in s tem v veliki meri pripomore k strokovnemu razvoju naše regijske bolnišnice. Letošnja donacija medicinske opreme bo vsekakor bistveno olajšala  delo zdravstvenega osebja in zagotovila boljše pogoje zdravljenja covidnim bolnikom.«

Mag. Radovan Jereb, direktor SENG, je ob predaji opreme dejal, da je družbena odgovornost ena izmed temeljnih vrednot podjetja, ki zagotavlja podporo različnim športnim, kulturnim in drugim organizacijam in dodal, da so letošnjo donacijo medicinske opreme izpeljali v želji, da v teh izjemno težkih časih olajšajo delo zaposlenim v bolnišnici in pripomorejo k boljšim pogojem za delo in oskrbo bolnikov.

Večletna dobra praksa novoletnih dobrodelnih donacij družbe SENG splošni bolnišnici v Novi Gorici je doslej prispevala k boljšim delovnim pogojem, bolj kakovostni oskrbi bolnikov, številnim posodobitvam medicinske opreme, nakupu vozil za nujno medicinsko pomoč in ureditvi oziroma vzpostavitvi določenih ambulant. Kot poudarjajo v SENG, želijo s tovrstnimi gestami tudi v prihodnje širiti načela družbeno odgovornega ravnanja v okolju, v katerem delujejo in ga  tudi soustvarjajo. (bj)

 

povzeto po sporočilu za javnost
O avtorju

Uporabljate starejšo različico brskalnika, katere ne podpiramo v celoti! Za boljšo uporabniško izkušnjo uporabite enega izmed spodaj naštetih brskalnikov oz. si obstoječega posodobite na najnovejšo različico.