Energetika

Slovenija naj bi dobila svoj podnebno-energetski kalkulator

V okviru projekta EN-LITE bo v ponedeljek v Ljubljani razprava o strokovnih izhodiščih za oblikovanje slovenske energetske politike.
Slovenija naj bi dobila svoj podnebno-energetski kalkulator
V dvorani Državnega sveta bo 9. novembra javni strokovni posvet, na katerem bodo strokovnjaki z različnih področij predstavili svoje poglede na oblikovanje energetske prihodnosti Slovenije. »Z nami bodo energetiki, fiziki, ekonomisti, meteorologi, pa tudi strokovnjaki za statistiko, prostorsko načrtovanje in električno mobilnost,« poudarja Mojca Drevenšek, koordinatorka projekta EN-LITE (www.en-lite.si), ki v sodelovanju z Britanskim veleposlaništvom v Ljubljani organizira omenjeni dogodek. 
Poleg nagovora ministra za infrastrukturo dr. Petra Gašperšiča organizatorji obljubljajo zanimivo predavanje prof. Robina Grimesa, glavnega znanstvenega svetovalca na britanskem Ministrstvu za zunanje zadeve, ki bo udeležencem posveta predstavil britanske izkušnje pri vključevanju stroke v oblikovanje energetsko-podnebne politike. Sledila bo predstavitev projekta EN-LITE in globalnega energetsko-podnebnega kalkulatorja ter razpoložljivih slovenskih statističnih podatkov za izdelavo nacionalnega kalkulatorja. V nadaljevanju pa bodo strokovnjaki in udeleženci posveta v nizu šestih kratkih strokovnih predstavitev in razprave, ki jim bo sledila, iskali odgovore na vprašanja v zvezi z razpoložljivimi viri za oskrbo Slovenije z energijo, podnebnimi spremembami in njihovimi predvidenimi vplivi v Sloveniji,  pomenom cene energentov z vidika gospodarstva, potenciali energetske učinkovitosti za Slovenijo, značilnostmi prostorskega razvoja Slovenije z vidika rabe energije in priložnostmi električne mobilnosti.
V okviru projekta EN-LITE si od njegovega zagona leta 2013 prizadevajo za krepitev glasu stroke v razpravah o energetskih vprašanjih in za strokovno utemeljeno oblikovanje energetske politike. Načrtujejo, da bi po britanskem vzoru 2050 energetskega kalkulatorja (2050 Energy Calculator) tudi v Sloveniji izdelali svoj energetsko-podnebni kalkulator. Kot je v intervjuju v zadnji številki revije Naš stik poudarila Mojca Suvorov, vodja sektorja za okoljske statistike na Statističnem uradu RS, lahko  nacionalni kalkulator omogoči in pomembno spodbudi široko razpravo o naši prihodnosti, hkrati pa jo postavi v fizikalno in prostorsko realne okvirje.
Kotizacije za posvet ni, organizatorji pa prijave na info@en-lite.si zbirajo še do petka, 6. novembra, do 12. ure. Več informacij o programu in prijavi dobite na naslovu www.en-lite.siVabljeni ! (bj)
Brane Janjič
O avtorju