Energetika

Slovenski elektro gospodarstveniki z ministrom Kumrom v Španiji

Predstavniki slovenskega elektrogospodarstva so skupaj z ministrom Kumrom obiskali Madrid, kjer so se na delovnem obisku ogledali primere dobrih praks s področja vključevanja novih tehnologij v omrežje.

Slovenski elektro gospodarstveniki z ministrom Kumrom v Španiji

Slovenska delegacija Ministrstva za okolje, podnebje in energijo je skupaj z gospodarsko delegacijo obiskala Španijo, kjer so si ogledali dobre prakse na področju novih tehnologij, kot je proizvodnja zelene vodikove energije in pametna omrežja. Kot so zapisali na ministrstvu, je Španija v zadnjih letih močno osredotočena na razvoj obnovljivih virov energije, zlasti sončne in vetrne energije. Energetska politika in podnebne spremembe sta tudi dve najpomembnejši temi, ki bosta v ospredju med španskim predsedovanjem EU v drugi polovici leta.

Minister Kumer se je sešel tudi s špansko ministrico Tereso Ribera Rodriguez, s katero sta med drugim spregovorila tudi o aktualnih izzivih na področju energije, okolja in podnebnih sprememb.

Španske razmere so sicer edinstvene, saj omogočajo ugodne razmere za vzpostavitev obsežnih vetrnih in sončnih elektrarn. Sončna izpostavljenost in vetrovnost države sta Španiji omogočila postavitev ambicioznega cilja: do leta 2030 nameravajo 74 odstotkov vse energije proizvesti iz obnovljivih virov. Država je že leta 2021 imela 1.265 vetrnih elektrarn zmogljivosti 28,1 gigavata – več zmogljivosti je imela le še Nemčija. V letu 2022 so vzpostavili novih 5,9 gigavatov zmogljivosti. To je Španiji omogočilo pozitivno bilanco na področju izvoza energije.

Letošnje leto bi lahko bilo celo ključno v zelenem prehodu države, saj bi proizvodnja iz obnovljivih po nekaterih napovedih lahko dosegla že 50 odstotkov, Španija pa naj bi utrdila svoje vodilno mesto v razvoju obnovljivih virov energije.

Nedvomno so izkušnje Španije koristne tudi za razvoj zelenih zmogljivosti v Slovenije, obenem pa je ob tem treba upoštevati tudi edinstvene značilnosti, ki razlikujejo obe državi, kot je denimo znatno manjša osončenost Slovenije.

Katarina Prelesnik
O avtorju