Energetika

Sodelovanje z Japonci daje poseben utrip poslovnemu okolju

Na gradu Jable pri Mengšu je včeraj v okviru Slovensko-japonskega poslovnega sveta potekal 4. forum z naslovom Kako uspešno poslovati z Japonsko?
Sodelovanje z Japonci daje poseben utrip poslovnemu okolju

Srečanje, ki je potekalo ob  izdaji brošure »Slovenija-Japonska 25 let«, je vodil mag. Aleksander Mervar, predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta (The Slovenia-Japan Bussines Council). Med uglednimi gosti iz poslovnega sveta so se srečanja udeležili tudi predstavniki Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, Ministrstva za infrastrukturo, Veleposlaništva Japonske v Sloveniji in še nekaterih drugih ustanov. Niti med posameznimi točkami strokovno zanimivega dogodka je odlično povezovala moderatorka Tajda Lekše. 

Kot je poudaril mag. Aleksander Mervar, se je gospodarsko sodelovanje z Japonsko močno okrepilo na vseh področjih. Slovenija postaja ključna evropska lokacija na področju robotike. Poleg podjetja Yaskawa imamo v Sloveniji še dva velika japonska proizvajalca robotov: Daihen s tovarno v Lendavi in Fanuc Adria.

Drugo pomembno področje slovensko-japonskega sodelovanja, ki ga je izpostavil mag. Mervar, je energetika, kjer je bila Slovenija prav tako izbrana kot partner pri razvoju pametnih omrežij. Pametna raba energije je ključni del nove industrijske revolucije. Na tem področju podjetje Eles, ki ga vodi, uspešno sodeluje s korporacijo Hitachi pri projektu NEDO.

Kot tretje pomembno področje je predsednik Slovensko-japonskega poslovnega sveta izpostavil informacijske tehnologije. Cela vrsta slovenskih podjetij s tega področja uspešno sodeluje z japonskimi podjetji praktično po vsem svetu. Gre za široko paleto tehnologij, in sicer od IT tehnologij, povezanih z delom atomskih pospeševalnikov, do sistemov za inteligentni transport. Te in druge vidike je izpostavil tudi v brošuri »Slovenija-Japonska 25 let«, ki je izšla ob tej priložnosti.  

Uspešne prakse poslovnega sodelovanja

Na 4. forumu »Kako uspešno poslovati z Japonsko« so predstavili pozitivne izkušnje gospodarskega sodelovanja v zadnjih 25-ih letih ter uspešne primere investicij v novejšem obdobju, s poudarkom na perspektivah sodelovanja. Strokovnjaki iz posameznih podjetij so podrobneje predstavili naslednje uspešne prakse: primer uspešne japonske investicije v Sloveniji (Yaskawa), projekt NEDO - skupni projekt uspešnega japonsko-slovenskega sodelovanja (Eles), primer uspešnega nastopa na Japonskem (Cosylab), sodelovanje na področju robotike (Inštitut Jožef Stefan), primer skupnega projekta z Japonci v tujini (Robotina) ter primer uspešnega sodelovanja z Japonsko na področju logistike (Luka Koper).

Poleg že omenjenih uspešnih praks tudi nadaljnje poslovno sodelovanje med Japonsko in Slovenijo vliva pozitivna pričakovanja. Kot je v brošuri »Slovenija-Japonska 25 let« poudaril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, vsaka investicija v Slovenijo prinaša optimizem, povečuje konkurenčnost in daje poseben utrip poslovnemu okolju, hkrati pa v svet pošilja signal, da ima Slovenija ugodno poslovno okolje in investicijsko klimo. Po ministrovih besedah bi lahko večino japonskih investicij opisali kot vzorčen primer investicije, pri čemer je izpostavil visoko dodano vrednost, visoko tehnologijo, nova znanja ter pozitivne trende v rasti.