Jedrska energija

Svetovna jedrska razstava 2023 aktualna tudi za razvoj domače jedrske energetike

729 podjetij, med njimi tudi slovenska, je na letošnji Svetovni jedrski razstavi (World Nuclear Exhibition – WNE) predstavljalo svoje rešitve na področju miroljubne rabe jedrske energije. Razstava je aktualna z vidika razvoja slovenske energetike, zato so jo obiskali tudi slovenski predstavniki – tako s strani politike kot s strani energetike in jedrske stroke.

Svetovna jedrska razstava 2023 aktualna tudi za razvoj domače jedrske energetike

Svetovna jedrska razstava, ki je bila med 28. in 30. novembrom v Parizu, je bila priložnost za panožno povezovanje, spoznavanje inovativnih tehnologij in zagonskih podjetij na področju razvoja jedrskih tehnologij, pa tudi za izmenjavo dobrih praks na tem področju. Podjetja, ki so se predstavljala, delujejo na različnih področjih miroljubne rabe jedrske energije – od raziskav in razvoja, upravljanja jedrskih reaktorjev, upravljanja gorivnega cikla ter ravnanja z jedrskimi odpadki do podpornih dejavnosti na področju inženiringa, tehnoloških rešitev, varovanja in certificiranja, ter nenazadnje tudi izobraževanja, usposabljanja, trgovanja in drugih področji.

Na WNE tudi slovenski predstavniki 

Slovenija pred odločitvijo, kakšna bo jedrska prihodnost države, zato je bila razstava priložnost za medsebojno povezovanje in izmenjavo izkušenj tudi za slovenske strokovnjake, gospodarstvenike in politike.

Med drugim sta se razstave udeležila tudi državni sekretar za nacionalni jedrski program v Kabinetu predsednika vlade, Danijel Levičar, ter generalni direktor Gen energije, dr. Dejan Paravan.

Državni sekretar Danijel Levičar se je ob robu dogodka srečal s francosko ministrico za energetsko tranzicijo Agnes Pannier-Runacher, so ob tem sporočili iz kabineta predsednika vlade. Spregovorila sta o načrtih držav na jedrskem področju, saj Francija načrtuje izgradnjo šestih novih jedrskih elektrarn, medtem ko se v Sloveniji odločamo o izgradnji drugega bloka krške nuklearke.

Razstavo je obiskal tudi generalni direktor GEN energije dr. Dejan Paravan, ki se je srečal z izvršnim direktorjem francoske družbe EDF, Lucom Rémontom. Slednji je ob tem uradno izročil dokumentacijo, ki so jo pri Gen energiji v okviru tehničnega dialoga zahtevali od potencialnih dobaviteljev tehnologije za novo jedrsko elektrarno v Krškem JEK2. EDF je namerč poleg ameriškega Westinghousa in korejskega KHNP eden od možnih dobaviteljev tehnologije za JEK2, s katerimi GEN energija vodi tehnični dialog, so ob tem zapisali v družbi.

Na razstavi, ki si jo je ogledalo več kot 20.000 obiskovalcev, je sodelovalo 729 podjetij iz 76 držav, med njimi tudi nekaj slovenskih, ki so deležniki v jedrski verigi, kot so Numip, Q Techna in SIPRO Engineering, Elmont in Dito Lighting.

Svetovno jedrsko razstavo so tokrat organizirali že petič, razstava pa z nenehno rastjo števila razstavljavcev in obiskovalcev dokazuje, da raste tako zanimanje za jedrsko energijo kot tudi število ponudnikov, ki svoje rešitve razvijajo tudi na tem področju.

Katarina Prelesnik
O avtorju